Buitenland
WNL

Turkse overheid beperkt onafhankelijke hulporganisaties: 'Erdoğan wil dat ngo's slaafjes van de staat zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse overheid beperkt onafhankelijke hulporganisaties: 'Erdoğan wil dat ngo's slaafjes van de staat zijn'

De autoritaire manier waarop president Recep Tayyip Erdoğan regeert is overgeslagen op instanties onder hem. Dit resulteert erin dat onafhankelijke hulpinstanties die in Turkije zijn dagenlang niets kunnen doen, omdat de Turkse rampenorganisatie van de staat AFAD de controle wil houden. Dat ziet Volkskrant-columnist en voormalig Turkije-correspondent voor Trouw Erdal Balci. "Al die mensen zijn helaas overleden, maar ze hebben ons een dienst bewezen: ze hebben laten zien wat het afstand nemen van een democratie met een land kan doen."

Video niet beschikbaar

De Turkse overheid ziet ngo’s als "eigen personeel", zegt Balci bij WNL In de Kantine. "Dus alles moet via AFAD. Daardoor staat alles stil. Ik heb begrepen dat mensen die actief zijn voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) nu in Turkije zijn en niets kunnen doen."

Ngo’s zijn daarmee eigenlijk geen ngo’s meer. "Erdoğan wil dat deze personeelsleden 'slaafjes' van de staat zijn, en de president erkent de onafhankelijkheid van instituten niet. Zo heeft hij het land gevangen."

Er gaan ook verhalen rond dat vrijwilligers mensen levend onder het puin vinden, en dat AFAD hiervoor de eer opstrijkt door op het laatste moment op de rampplek aan te komen en de redding vervolgens te filmen.

Verkiezingen

Erdoğan profiteerde tijdens de verkiezingen in 2002 van de zware aardbeving in 1999 in Turkije, die ruim 17.000 levens kostte. De toenmalige premier werd toen verweten dat de hulpverlening te langzaam op gang kwam. Op 14 mei worden er opnieuw verkiezingen gehouden – al is de vraag of deze in verband met de ramp niet uitgesteld worden – en daarmee is de vraag of dit de president weer zal lukken.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

WNL In de Kantine

Ster advertentie
Ster advertentie