Buitenland
NOSNTR

Extreme bosbranden VS: 'De omvang is zeldzaam'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extreme bosbranden VS: 'De omvang is zeldzaam'

De westkust van de Verenigde Staten wordt geteisterd door een gigantische bosbrand. De zogeheten Bootleg Fire in de staat Oregon heeft al meer dan 130.000 hectaren bos en grasland verwoest. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Video niet beschikbaar

De brand woedt al sinds 6 juli en is moeilijk onder controle te krijgen. ‘Het is niet alleen de grootste brand van dit jaar’, vertelt correspondent Marieke de Vries in Nieuws en Co. ‘Maar ook de meest intense en extreme.’

Klimaatverandering
De vuurzee is zo groot dat het onder andere de wind en de atmosfeer verstoort, waardoor de brand het weer verandert, laat een woordvoerder van het departement voor bosbouw weten. Normaal gesproken bepalen het weer en de wind wat de brand doet, maar dat lijkt nu omgekeerd. Er ontstaan torenhogen wolken met hete lucht, rook en vocht die bliksem en vuurtornado’s veroorzaken. Wanneer die wolken klappen, komt de massa naar beneden en verspreid het zich over een nog breder gebied waardoor er nieuwe branden ontstaan.

Bosbranden komen wel vaker voor aan de westkust van de Verenigde Staten, maar de omvang van deze brand is zeldzaam. Volgens experts gaan dit soort extreme branden steeds vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Vorige maand kampte de VS nog met extreme droogte en een hittegolf.

Inmiddels zijn er 160 huizen verwoest sinds de start van de brand. Het einde is nog niet in zicht en blussen lijkt een onmogelijke taak voor de brandweer, die zich al een keer heeft moeten terugtrekken. Eén brandweerman raakte vermist, maar werd later terug gevonden. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

Bosbranden Oregon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie