Buitenland

Waarom juist nu protesten in Cuba: 'mensen zijn niet meer bang'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom juist nu protesten in Cuba: 'mensen zijn niet meer bang'

''Mensen worden eerlijker, ze praten harder, vooral door de komst van sociale media.'' Programmamaker Yuribert Capetillo Hardy ziet dat mensen in zijn geboorteland Cuba niet meer bang zijn om hun politieke onvrede uit te spreken.

Cuba verkeert al lange tijd in een diepe crisis. Afgelopen jaar kromp de economie met 11 procent. Vanwege de coronapandemie komen er al maandenlang geen toeristen meer en dus komt er ook geen geld binnen. Toch meldde de regering enkele dagen geleden dat internationale hulp niet nodig is. Dat leidt tot veel woede onder de bevolking.

In NOS Met het Oog op Morgen vertelt Hardy waarom juist nu mensen de straat op gaan. De corona-aanpak, of juist het gebrek daaraan, speelt volgens hem een grote rol. ''Er was nauwelijks tot niets te eten en geen medicijnen.''

Het was voor mensen de druppel. ''De angst is weg. Het is een trend om de waarheid aan de rest van de wereld te laten zien,'' ziet hij. Al is er al tientallen jaren politieke onvrede in het land. Dat mensen nu in grote getalen de straat op gaan komt volgens hem door corona.

Wat mensen willen

De protesten zijn niet of nauwelijks georganiseerd. Hardy: ''Ik zie ook geen duidelijke doelen. Wat mensen vragen is vrijheid.'' Sociale media spelen een rol in de mobilisatie van jongeren.

Onder de hashtag #SOScuba vragen Cubaanse twitteraars en bloggers om aandacht van de internationale gemeenschap. ''Jonge mensen zijn trots dat ze hun boosheid mogen laten zien,'' ziet Hardy om zich heen.

Hij voorziet dat de situatie verder escaleert. ''Ik hoop dat alles met woorden opgelost gaat worden, maar ik ben er sceptisch over.''

Luister hier het gesprek tussen Yuribert Capetillo Hardy en presentator Rob Trip

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie