Buitenland
NOSNTR

'Kiev-deal lijkt misschien mooi gebaar, maar er zit een militaire noodzaak achter'

foto: NOS / David Jan Godfroidfoto: NOS / David Jan Godfroid
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kiev-deal lijkt misschien mooi gebaar, maar er zit een militaire noodzaak achter'

Hoewel gisteren werd afgesproken dat Russische troepen bij Kiev zich zouden terugtrekken, lijkt daar in de praktijk nog weinig van te merken. Afgelopen nacht waren er veel schoten te horen. Britse inlichtingendiensten denken zelfs dat de belofte een afleidingsmanoeuvre is, en dat de Russen zich aan het hergroeperen zijn.

Kolonel Han Bouwmeester denkt dat de deal van gisteren vooral een militaire oorzaak heeft. "Ik denk dat de Russen niet in staat zijn om de gehele omsingeling rond Kiev te maken, omdat dat logistiek niet haalbaar is. Dat vergt nogal wat", zei de universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie in Nieuws en Co.

"Het lijkt misschien een mooi handgebaar richting de Oekraïners, maar ik denk dat er een militaire noodzaak achter zit om dit te doen. Bouwmeester legt uit waarom de terugtrekking nog niet is begonnen. "Dat heeft even tijd nodig, om zo'n bevel door te laten dringen."

Ook wijst Bouwmeester nog op een ander punt. "Inlichtingendiensten vermoeden dat ze zich hergroeperen. Maar wat ze ook willen, is meer de aandacht leggen op het zuiden. En daar heb hebben ze heel veel troepen voor nodig."

Marioepol

Die strijd in het zuiden speelt zich voornamelijk af in Marioepol. Bouwmeester denkt dat de Russen daar binnenkort weleens een overwinning zouden kunnen boeken.

"Als je kijkt hoelang daar de omsingeling al plaatsvindt, zal het me niet verbazen als de stad binnenkort gaat vallen", ondanks de tegenstand van de Oekraïners. "Ze zijn taai en vechten met alles wat ze hebben. Maar ik vrees dat de Russen ook in de zuidelijke gebieden veel troepen hebben en langzamerhand kunnen doordrukken."

"Maar een gevecht in een stad is erg lastig. Dat kost veel troepen en is erg risicovol. Je moet huis voor huis, tuin voor tuin en riool voor riool langs. Dat kost veel menskracht en gaat veel slachtoffers opleveren."

Doel bereikt met Marioepol?

Bouwmeester denkt dat Rusland het hoofdoel van de oorlog heeft verplaatst van Kiev naar Marioepol. "Ja dat zou best kunnen, en dan laten ze Kiev toch los."

Het Kremlin zou dat wel aan de Russische bevolking moeten uitleggen, mocht Kiev niet veroverd worden. "Als het militair onmogelijk is om dat te realiseren, moet je met een ander verhaal komen. Als je dat verhaal brengt in Rusland, kom je daar misschien toch goed mee weg als je Poetin bent", besluit de kolonel.

Kolonel Han Bouwmeester in Nieuws en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie