Buitenland
NOSNTR

Tunesiëdeal werkt nog niet: aantal migranten explosief gestegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tunesiëdeal werkt nog niet: aantal migranten explosief gestegen

In juli kondigde voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie de Tunesië-deal aan. Het moest het begin zijn van een harde strijd tegen mensensmokkelaars. Maar het aantal migranten dat via Tunesië naar de Europese Unie komt, is niet gedaald, maar explosief gestegen.

Tunesiëdeal

Op 16 juli stonden ze nog tevreden naast elkaar in Tunis, minister-president Rutte, zijn Italiaanse collega Meloni en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. Lachend schudden ze als 'Team Europe', een gelegenheidscoalitie zonder juridische status, de Tunesische president Saied de hand: de 'Tunesiëdeal' was een feit.

De Europese Unie zou geld geven om de lokale economie te ondersteunen en als wederdienst zou Tunesië de mensen tegenhouden die in groten getale naar de EU willen oversteken. Premier Rutte noemde de overeenkomst op Twitter "een ware mijlpaal en essentieel om meer grip te krijgen op de strijd tegen irreguliere migratie".

Niet realistisch

In Nieuws en Co legt correspondent in Brussel Kysia Hekster uit waarom die deal niet werkt: "Hier in Brussel en andere Europese hoofdsteden zullen ze zeggen dat de deal nóg niet werkt. Maar allemaal mensen die ik achter de schermen gesproken heb denken dat het niet realistisch was dat de deal tot snel resultaat zou leiden."

Toch besloten de betrokken de politici de deal al te presenteren. "De mensen die er verstand van hadden, kregen gelijk, en dus zie je nu deze cijfers."

Al voor de deal gesloten was, klonk er kritiek dat de EU zaken ging doen met de Tunesische president, die behalve om zijn dictatoriale trekken vooral bekend staat als totaal onvoorspelbaar. De EU hoopt dat er deze maand alsnog een eind komt aan de explosieve stijging van vertrekkende migranten.

Tunesiëdeal vooral gebaseerd op wensdenken, zeggen ingewijden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie