Politiek
EO

VVD wil asieldeal met Tunesië: 'We moeten de route afsluiten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil asieldeal met Tunesië: 'We moeten de route afsluiten'

In aanloop naar de Europese top over migratie die donderdag plaatsvindt, komt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans met een opmerkelijk plan: sluit een deal met Tunesië om migranten terug te nemen. "Mensen uit Afrika en zelfs het Midden-Oosten kiezen voor de route met Tunesië", stelt hij in Dit is de Dag.

VVD wil migratiedeal met Tunesië, maar is dat een goed idee?

Brekelmans wil dat Tunesië alle illegale migranten, zodra die aankomen in Italië, terugneemt. "Als we die route afsluiten, zullen nog weinig migranten naar Tunesië komen", denkt hij. Daarmee is het een win-win-situatie: de EU heeft minder migranten en Tunesië ook.

Dictator

Volt-leider Laurens Dassen is kritisch op het plan: "Je maakt je veel te afhankelijk van Tunesië", zegt hij. "Er zit daar een dictator die absoluut de mensenrechten niet respecteert." De EU financiert al schimmige partijen, vindt Dassen, zoals de kustwacht van Libië. "De VN heeft vorige maand nog een rapport uitgebracht waarin zij concluderen dat de Europese Unie misdaden tegen de menselijkheid bevordert", vertelt hij.

Dassen vindt het een slecht plan dat de EU geld investeert in het onmenselijk opvangen van mensen, zodat "wij er geen last van hebben".

Brekelmans stelt dat het respecteren van de mensenrechten onderdeel kan zijn van de deal. "Er moeten minimale opvangvoorzieningen zijn en een minimale procedure waarin kan worden vastgesteld dat iemand moet terugkeren naar het land van herkomst. Dat is zoals we met Turkije hebben afgesproken in de Turkije-deal", stelt hij.

Voorkomen van migratie

Dassen denkt daarnaast dat een deal met Tunesië een tijdelijke oplossing is, omdat mensen wel weer nieuwe routes vinden. Hij vindt dat de Europese Unie veel meer moet inzetten op het voorkomen van migratie: "Je moet naar de oorzaken kijken. Je moet armoede, honger en klimaatverandering tegengaan."

Brekelmans vindt dat te makkelijk: "We hebben de afgelopen jaren meer uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking en de instroom is alleen maar toegekomen", stelt hij.

Asielzoekerscentra buiten Europa

Eerder stemde de Tweede Kamer voor een plan om aanmelcentra buiten Europa op te richten. Rwanda werd bijvoorbeeld genoemd als land waarin migranten een asielaanvraag voor een EU-land zou kunnen doen. In dit plan vinden Brekelmans en Dassen elkaar wel. "We moeten goede opvangcentra aan de grenzen van de Europa hebben, met snelle procedures zodat mensen weten of ze mogen blijven of niet", stelt Dassen, "zolang het wel de verantwoordelijkheid van Europa is en het niet outsourcen naar landen als Libië waar de mensenrechten worden geschonden."

Moet Europa migratie-afspraken maken met Tunesië? (7 juni 2023) - Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie