Buitenland
NOS

Motie tot afzetting tegen Peruaanse president Boluarte ingediend na aanhoudende protesten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Motie tot afzetting tegen Peruaanse president Boluarte ingediend na aanhoudende protesten

Sinds begin december zijn bij protesten in Peru meer dan 50 mensen omgekomen. Aanleiding van die protesten is het afzetten van de linkse president Castillo. Zijn vice-president, Boluarte, nam het stokje over. Na wekenlange botsingen tussen betogers en de oproerpolitie heeft ze nu een wapenstilstand afgekondigd. Maar ook die stap brengt geen rust. Niet bij de demonstranten en ook niet bij parlementariër, inmiddels is er zelfs een motie ingediend om haar af te zetten.

Motie tot afzetting tegen Peruaanse president Boluarte ingediend na aanhoudende protesten

"Het gaat vooral om linkse parlementariërs die de motie hebben ingediend", zegt correspondent Boris van der Spek in het NOS Radio 1 Journaal. "Zij houden haar verantwoordelijk voor het politiegeweld tegen demonstranten."

Motie

Volgens de Linke parlementsleden heeft president Boluarte geen concessies gedaan sinds het begin van de protesten. "Dat wordt haar zwaar aangerekend." In de motie staat ook dat de president niet 'moreel capabel' is voor haar rol.

"Het is ook opvallend dat parlementariërs uit haar eigen partij de motie hebben ondertekend", vertelt Van der Spek. Of de motie nu tot de afzetting van Boluarte gaat leiden, moet nog blijken. "Er moet nog over gestemd worden. Het heeft nog een best wel lange weg te gaan en als je ziet hoe verdeeld het congres is, met veel conservatieve partijen, is er eigenlijk niet een hele grote kans dat deze motie het gaat halen."

Wapenstilstand

Eerder deze week kondigde president Boluarte een wapenstilstand aan, maar het heeft er niet voor gezorgd dat de demonstraties zijn afgenomen. "Het zorgde zelfs voor een tegengesteld effect", zegt Van der Spek. "Onder meer in de hoofdstad Lima gingen duizenden mensen gelijk de straat op. Het kwam echt op veel plekken tot zware botsingen met de oproerpolitie, met traangas van alle kanten e en demonstranten die van alles teruggooiden. Het zorgde voor absoluut geen rust. Dat Boluarte van een wapenstilstand spreekt, geeft wel aan hoe ernstig de situatie is."

Bezwaar

Boluarte is onpopulair onder de demonstranten. "Ze is net als Castillo links, maar ze wordt als onderdeel van de elite gezien. Onder meer omdat ze steun krijgt van dat conservatieve congres, het feit dat er in haar tijd als interim-president zoveel doden zijn gevallen en dat de repressie van de politie zo zwaar is geweest, heeft er ook wel aan bijgedragen dat de betoger haar weg willen hebben", legt Van der Spek uit. "Die noemen haar: dina assesina, vanwege de vele doden die zij op haar geweten heeft."

Er liggen verschillende eisen bij de betogers. "De meest gehoorde eis is dat Castillo dus vrijkomt, zij dus aftreed en dat er vervroegde verkiezingen komen. Die vervroegde verkiezingen staan nu voor begin 2024, maar dat duurt ze te lang." Een deel van de betoger wil ook dat de grondwet wordt herzien. "De huidige grondwet zou inheemse groeperingen uitsluiten en ook zorgen voor de continue politieke instabiliteit in Peru."

Internationaal

Ondanks de hoeveelheid doden en demonstraties in Peru besteden landen in de regio niet veel aandacht aan de onrust in het land, zegt Van der Spek. "Buurlanden zoals Chili en Argentinië roepen wel echt op het geweld te stoppen, maar de meeste landen in de regio erkennen Boluarte wel als president. Als haar regering zo doorgaat met de protesten en het geweld zal er wel meer druk komen. Dan zal ze ook wel echt concessies moeten doen in plaats van alleen een wapenstilstand voorstellen."

RJN motie boluarte

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie