Buitenland
KRO-NCRV

Doet het Westen wel genoeg om de oorlog te stoppen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Doet het Westen wel genoeg om de oorlog te stoppen?

Nu Rusland steeds meer burgerslachtoffers maakt in Oekraïne, rijst opnieuw - en misschien nog wel sterker dan vier weken geleden - de vraag wat het Westen kan doen om de oorlog te stoppen. Welke mogelijkheden blijven er nog over nu de NAVO bij het besluit blijft dat militair ingrijpen te riskant is?

Video niet beschikbaar

Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies benoemt bij Spraakmakers het dilemma dat zich steeds meer aan ons opdringt. "Doen we wel genoeg?"

Weinig effect van de sancties

Wijninga denkt dat het opvoeren van wapenleveranties aan Oekraïne zeker helpt. Ook de enorme sancties die worden opgelegd aan Rusland, "die hun weerga niet kennen in de geschiedenis", doen volgens de defensiespecialist een duit in het zakje.

Maar de vraag is of dat daadwerkelijk de Russen, of in ieder geval Poetin, ook weerhoudt van wat hij van plan is te doen, zegt hij. Want ondanks dat de sancties meteen impact hebben op het maatschappelijk leven in Rusland, onderstreept Wijninga dat we er nog maar weinig effect van zien.

Luchtafweerwapens

Wijninga is positief over het besluit van verschillende landen ("zowel van NAVO als EU, als zelfs neutrale landen") om meer luchtafweerwapens die kant op te sturen. Dat kan volgens hem helpen om Russische vliegtuigen van het lijf te houden.

Oorlogsmisdadiger

Wijninga is kritisch over een aantal uitspraken die de Amerikaanse president Biden recentelijk deed over Poetin. Zo noemde Biden de Russische president een oorlogsmisdadiger. Ondanks dat Wijninga het hiermee eens is, vindt hij het onverstandig van Biden omdat dit zo te zeggen.

'De dood of de gladiolen'

Wijninga gelooft meer in maatregelen, dan in uitspraken over oorlogsmisdaden. Hij waarschuwt voor het averechtse effect dat dit kan hebben op de toekomst. "Uiteindelijk moet je misschien wel met hem om de tafel om een verdrag of een vredesakkoord te sluiten. En dat doe je dan met een ‘oorlogsmisdadiger’, want je hebt hem van tevoren al beschuldigd."

Ook vreest hij dat dergelijke uitspraken Poetin stimuleren om door te gaan. "Want het alternatief is dat hij achter de tralies belandt, of erger. Dus voor Poetin is het een beetje de dood of de gladiolen."

'Verder kijken dan huidige sancties'

Om Poetin sterker onder druk te zetten vindt Wijninga dat we nu verder moeten kijken dan wapenleveranties en economische sancties. "Ik denk dat het voornamelijk moet komen van een positiewijziging van China, wat dat betreft. En die zou door Amerika kunnen worden aangezet." Dat is lastig want die landen mogen elkaar helemaal niet, maar China kan een belangrijke rol spelen in het beëindigen van dit conflict, denkt hij.

Banden China

Wijninga pleit voor verbeteringen van de banden met China. Zo heeft het land volgens hem nog steeds last van de sancties die de voormalige Amerikaanse president Trump het land oplegde. "Het streeft naar normalisatie van betrekkingen met het Westen, ook met Europa." Wijninga benoemt ook de winst die er voor China te behalen valt met handelsbelangen. "En die boodschap moet daar ook wel worden neergelegd, denk ik."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie