Buitenland
VPRO

Vloggende bisschop: yoga en christendom gaan wél samen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vloggende bisschop: yoga en christendom gaan wél samen

Yoga en het christendom gaan wel samen, volgens een vloggende bisschop in Servië. Maar niet iedereen in het land is blij met die opvatting, vertelt journalist Arja van den Bergh in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Servië

De bisschop in Servië heeft in een Instragram-video zijn opvatting over yoga en religie uitgelegd aan zijn volgers. Reden was de vele vragen die hij daarover ontvangt. De discussie heeft te maken met het feit dat yoga zijn oorsprong heeft in het oosters hindoeïsme, legt Van den Bergh uit.

"Hij zegt dat het prima is om yoga te beoefenen, mits het bij het fysieke deel blijft en men wegblijft van de spirituele traditie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De video van de bisschop is niet onopgemerkt gebleven. De Servische Orthodoxe Kerk kwam nog dezelfde dag met een statement op haar website, zegt Van den Bergh. "Zij vinden yoga absoluut onverenigbaar met het orthodox-christelijke geloof." Voor wie toch niet zonder yoga kan, biedt de kerk een alternatief: "ze raden mensen aan om pilates te doen."

Interessanter zijn volgens Van den Bergh de reacties onder de video. "Die zijn heel wisselend. Het laat zien hoe gewone Serviërs hun orthodoxe geloof vormgeven, anno 2023. De een waardeert deze moderne blik van de bisschop. De ander gaat er fel tegenin, zoals de Kerk dat doet."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie