Buitenland
BNNVARA

Een nieuw dieptepunt in het Israël-Palestina conflict

foto: Raimond Klavins - Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuw dieptepunt in het Israël-Palestina conflict

Nog altijd zijn de autoriteiten van Israël en Palestina het niet eens over een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Shireen Abu Akleh. Zij kwam om het leven toen ze aan het werk was op de bezette Westelijke Jordaanoever.

12-5 Een nieuw dieptepunt in het Israël - Palestina conflict

In Vroeg! sprak Midden-Oostendeskundige Omar Dweik ons bij over de situatie in Israël en Palestina, die de afgelopen maanden verder escaleert. Dweik woonde zelf 8 jaar in het gebied, en was er nog onlangs in maart. Toen merkte hij al een gespannen en broeiende sfeer.

Jenin

Abu Akleh, die als icoon werd gezien van de zender Al Jazeera, werd gedood nabij de stad Jenin, waar de laatste tijd veel invallen zijn van het Israëlische leger in vluchtelingenkampen. Dweik vertelt dat dit soort kampen niet te vergelijken zijn met vluchtelingenkampen zoals wij die voor ons zien. Het gaat hier niet om tenten, maar het zijn eerder hele simpele huisjes dicht op elkaar, die een soort ghetto vormen.

Al sinds de eerste oorlog in de jaren 40 trokken veel vluchtelingen uit de voormalig Palestijnse gebieden naar de stad. Er heerst veel spanning in deze kampen, en daarom valt het Israëlische leger dit soort plekken regelmatig binnen om de terroristische dreigingen te verkleinen. Palestijnse bronnen, maar ook collega journalisten verklaren nu dat Abu Akleh omkwam toen ze verslag deed van zo'n inval. Israel trekt de betrokkenheid in twijfel.

Publieke opinie

Dweik ligt toe waarom de publieke opinie in westerse landen de afgelopen decennia lijkt verschoven van het pro-Israël kamp, naar het pro-Palestina kamp. Waar politiek leiders zoals Mark Rutte in het verleden makkelijk hun steun aan Israël konden betuigen, ligt dat nu anders. Steeds vaker hoor je dan ook kritische geluiden vanuit de samenleving. Dit vindt dan weer zijn oorsprong in de opkomst van sociale media, en toegenomen sociale bewegingen zoals de Black Lives Matter-demonstraties.

Benieuwd naar het hele gesprek met Midden-Oosten deskundige Omar Dweik? Beluister hier de podcast van Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie