Buitenland
KRO-NCRV

PAX: Handelsbelang gaat te gemakkelijker vóór veiligheidsrisico's wapenexport

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PAX: Handelsbelang gaat te gemakkelijker vóór veiligheidsrisico's wapenexport

Nederland exporteert jaarlijks voor één miljard euro aan wapenonderdelen naar het buitenland. Hoewel de wapenexport aan verschillende wetten en regels moet voldoen, vindt Frank Slijper van vredesorganisatie PAX dat Nederland "te gemakkelijk de veiligheidsrisico’s wegwuift ten voordele van het handelsbelang". Dat zegt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vandaag staat het wapenexportbeleid van Nederland op de agenda van de Tweede Kamer. Nederland exporteert als kennisland veel hoogtechnologische wapenonderdelen voor bijvoorbeeld marineschepen. Nederland staat daarmee in de top-10 van wapenexporterende landen. Als relatief klein land zijn we daarmee een serieuze speler.

Turkije

Slijper is expert wapenhandel voor PAX. Hij hekelt de dubbele standaard die Nederland heeft als het om Turkije gaat. Op aandringen van Nederland hanteert de EU een wapenembargo tegen dat land, ondermeer omdat ze Noordoost Syrië zijn binnengevallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de andere kant leveren Nederlandse bedrijven radar- en commandosystemen voor marineschepen die in Turkije gebouwd worden. Deze schepen worden vervolgens weer doorverkocht aan landen als Pakistan. "De wapenindustrie is staatseigendom in Turkije en daarmee doen we indirect zaken met hen", zegt Slijper.

Het EU-wapenembargo is er volgens de wapenexpert juist voor bedoeld om de Turkse krijgsmacht af te remmen en nu wordt Nederlandse kennis en technologie geëxporteerd. Dit kan het het straks mogelijk maken voor Turkije om deze technologieën zelf te produceren.

Egypte

Een andere dubieuze klant van Nederland is Egypte, vertelt Slijper. "Enerzijds spreken we uit dat we de mensenrechtensituatie zorgelijk vinden, maar anderzijds vinden we het geen punt om zaken te doen met een dictator. Dat is heel raar."

Nederland zorgvuldig genoeg

Volgens Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD zijn we als Nederland zorgvuldig genoeg als het gaat over wapenvergunningen in de wapenexport.

De EU heeft acht criteria opgesteld waar landen aan moeten voldoen, voordat er wapens mogen worden geleverd. Nederland is daar heel scherp op. Landen als Duitsland en Frankrijk zijn daar veel losser in, concludeert Bosman.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen wil hij met Frankrijk in gesprek om tot een gezamenlijke norm voor wapenexport te komen. "Anders zijn wij zo kritisch dat we ook aan redelijke landen geen wapens leveren, terwijl Frankrijk dit wel doet."

Frank Slijper en André Bosman over Nederland als wapenexporteur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie