Buitenland
NOS

Chaos op Marokkaanse vliegvelden, Nederlanders willen naar huis

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaos op Marokkaanse vliegvelden, Nederlanders willen naar huis

In Marokko is de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. "Vanavond na 18.00 uur mag niemand zonder geldige reden zijn huis verlaten", zegt correspondent Samira Jadir in het NOS Radio 1 Journaal.

Chaos op Marokkaanse vliegvelden, Nederlanders willen naar huis

Dat had gisteren al direct gevolgen. "De gasflessen waren nu al op. Mensen, waaronder ik, konden niet meer koken." Mensen mogen nog wel hun huis uit om boodschappen te doen, medicijnen te halen of naar het ziekenhuis te gaan.

Andere maatregel

Een andere maatregel die de Marokkaanse regering heeft aangekondigd is dat zondagmiddag om 12.00 uur de grenzen op slot gaan. "Iedereen die hier niet meer wil zijn, moet dan het land hebben verlaten", zegt Jadir.

De afgelopen dagen zijn er uit Marokko extra vluchten vertrokken met Nederlanders die in Marokko waren. "Maar er zijn hier nog steeds veel Nederlanders die het niet lukt om thuis te komen."

Chaotisch

De communicatie verloopt chaotisch. Zo krijgen mensen het advies om een vlucht te boeken via de website van Transavia. Jadir: "Maar die site kan dat allemaal niet aan en loopt voortdurend vast." Ook gaan er volgens Jadir geruchten dat mensen die het wel lukt om op de site te komen de vluchten opkopen en voor veel geld weer doorverkopen.

Volgens de ambassade zouden mensen ook via de Spaanse enclaves het land kunnen verlaten, maar dat bleek later alleen te gelden voor Spaanse burgers. "De communicatie is dus erg onduidelijk."

De Nederlandse ambassadeur heeft aangekondigd hard aan het werk te gaan voor de gestrande Nederlanders.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie