Buitenland
NOS

Aangepaste voetbalwet moet hooligans in Engeland strenger aanpakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aangepaste voetbalwet moet hooligans in Engeland strenger aanpakken

De Football Offences Act, een Britse wet die het mogelijk maakt geweld en andere misdragingen van voetbalhooligans te bestraffen moet worden uitgebreid. Daarvoor pleit de Britse parlementariër Damian Collins. Homoseksuelen en transgenders moeten beter worden beschermd tegen kwetsende spreekkoren.

De huidige wet komt uit 1991 en is alleen gericht op fysiek geweld, zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. Racistische of kwetsende spreekkoren kunnen nu niet met de wet worden aangepakt. ''Veel mensen die voetbal een warm hart toedragen zeggen dat homofoob gedrag oogluikend wordt toegestaan. Dat moet met deze wet afgelopen zijn''.

De laatste jaren is het steeds makkelijker geworden om misdragende hooligans op te sporen. Elk voetbalstadion hangt vol met camera's waardoor de politie goed kan achterhalen wat de supporters doen. ''De straffen zijn de laatste jaren ook steeds hoger geworden. Forse geldboetes en stadionverboden worden vaker uitgedeeld'', zegt Tim de Wit.

Voorloper

Groot-Brittannië is voorloper op het gebied van hooliganaanpak. Waar de Britten in 1991 al met de Football Offences Act invoerden, duurde dat in Nederland tot 2010. Later vandaag wordt de aangepast wet behandeld in het Britse parlement.

De Football Offences Act, een Britse wet die het mogelijk maakt geweld en andere misdragingen van voetbalhooligans te bestraffen, moet worden uitgebreid. Daarvoor pleit de Britse Parlementariër Damian Collins.

De huidige wet stamt uit het jaar 1991. In de wet worden homoseksuelen en transgenders volgens Collins te weinig beschermd tegen spreekkoren. Hij zegt dat in het hedendaagse voetbal anti-homo liederen nog te vaak worden gezongen.

Het Britse parlement behandelt het wetsvoorstel van Damian Collins later vandaag.

Ster advertentie
Ster advertentie