Buitenland
EO

Veiligheidsexpert: 'De Russen zitten zeker achter de sabotage van Nord Stream'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheidsexpert: 'De Russen zitten zeker achter de sabotage van Nord Stream'

Veiligheidsexpert Kenneth Lasoen van het instituut Clingendael is er vrij zeker dat het de Russen waren die de pijpleidingen van Nord Stream 1 en 2 hebben gesaboteerd. Dat zegt hij in Geld of je Leven. "Dit is overduidelijk een instrument uit het hybride oorlogvoeringspakket van de Russen. Nu het kouder wordt, sturen ze het signaal uit dat ze bepaalde drukmiddelen op ons hebben", aldus de Vlaming.

Hoe veel kabels en pijpleidingen liggen er in de zeeën om ons heen?

De veiligheidsexpert is stellig: als je denkt dat partijen uit een westers land de pijpleiding hebben gesloopt, dan geloof je in Russische desinformatie. "Het Westen heeft er geen enkel belang bij om zijn eigen energievoorziening te saboteren", zegt hij. Ook een 'false flag'-operatie om de Russen in kwaad daglicht te stellen is erg onwaarschijnlijk, vindt hij.

Gesloopte datakabels

Energie-expert René Peters van TNO is wat voorzichtiger. "Wie het gedaan is, daar heb ik te weinig informatie over. Maar dat er een sabotage is gepleegd, is duidelijk", zegt hij. Peters vertelt dat dit soort zaken wel vaker gebeuren. Zo werd er in november 4 kilometer aan datakabels bij Noorwegen gesloopt. "Ook daar is onduidelijk wie ervoor verantwoordelijk was, maar ook daar leek sprake van sabotage", vertelt hij.

Ook Nederland is kwetsbaar, zegt Peters. In de Noordzee ligt veel infrastructuur, die "soms ook kritisch is voor onze energievoorziening", vertelt hij. Er ligt zo’n 3000 kilometer aan gasleidingen, die gas van de kleine gasvelden ten noorden van Nederland naar land brengen. Ook elektriciteitskabels van de windmolenparken op zee en datakabels voor telefonie en internet liggen onder de bodem.

De beveiliging hiervan is niet goed, vertelt Peters. "Ze worden niet constant gemonitord en in de gaten gehouden. Dat is ook bijna onmogelijk als je het hebt over duizenden kilometers aan leidingen."

Ze worden echter wél in de gaten gehouden door de Russen, denkt Lasoen. Er worden vaak Russische marineschepen en onderzeeboten gespot in de Noordzee. "Dit kunnen verkenningsoperaties zijn om sabotages voor te bereiden", zegt hij.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie