Buitenland
NOSNTR

Israëlische premier Netanyahu ontmoet Saudische kroonprins

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlische premier Netanyahu ontmoet Saudische kroonprins

Premier Netanyahu van Israël heeft gisteren een ontmoeting gehad met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat heeft de minister van Onderwijs, Yoav Gallant, bevestigd op de Israëlische radio, nadat meerdere media over de bijeenkomst hadden bericht. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Saudische en Israëlische leiders elkaar op het hoogste niveau ontmoeten.

Het nieuws wordt door de Saudische minister van Buitenlandse Zaken alweer ontkend: "Dat is wel met dit soort meetings, het is zeer gevoelig. De prins heeft in Washington ook al eens op het allerlaatste moment zo'n meeting afgezegd omdat het zo gevoelig ligt. Daarom hadden ze waarschijnlijk liever niet dat dit naar buiten werd gebracht", zei arabist en jurist, Laila al Zwaini in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Moeizame geschiedenis

De betrekkingen tussen Israël en Saudi-Arabië zijn van oudsher moeizaam. Saudi-Arabië is medestander van de Palestijnen en heeft altijd gezegd Israël pas te erkennen als het land de bezette gebieden opgeeft. Netanyahu heeft gisteren in Saudi-Arabië ook met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo gesproken.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan, weerspreekt berichten over de ontmoeting. "Zo'n ontmoeting heeft niet plaatsgevonden", schreef hij in de loop van de dag. Volgens hem waren er alleen Saudische en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers aanwezig.

Grote vis

Israël en Saudi-Arabië kennen geen formele diplomatieke relatie. Ondertussen gaan steeds meer andere Arabische landen in de regio wel relaties aan met Israël, met name vanwege de spanningen rond Iran.

Zo tekende Israël in september met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de zogenoemde Abraham-akkoorden, onder leiding van de Amerikaanse president Trump. Daarmee normaliseerden de drie landen hun relaties.

"Als Israël ook met Saudi-Arabië officiële betrekkingen weet aan te knopen, zou dat vanuit Israëlisch perspectief een hele grote vis zijn", zegt correspondent Ties Brock. "Het land is economisch en politiek een grote speler in de regio."

Betere relatie

Saudi-Arabië lijkt de laatste tijd een minder vijandige houding tegenover Israël in te nemen. Zo staat het land sinds enkele maanden Israëlische vluchten toe boven zijn luchtruim.

Sinds begin dit jaar mogen Israëlische burgers bovendien Saudi-Arabië bezoeken om religieuze redenen en voor zakendoeleinden. Tot dan toe kon dat alleen met speciale toestemming. De aankondiging in januari werd gezien als teken dat de relatie tussen Israël en Saudi-Arabië aan de beterende hand is.

Saudi-Arabië is regelmatig in opspraak vanwege mensenrechtenschendingen. Kroonprins Bin Salman wordt in verband gebracht met de moord op journalist Jamal Khashoggi, maar zelf ontkent hij enige betrokkenheid.

Israel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie