Naar homepage
Buitenland

Kan Trump nog worden afgezet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Trump nog worden afgezet?

Nog twee weken is Donald Trump officieel president van Amerika. De druk om hem uit zijn ambt te zetten is hoog. Ook binnen de eigen Republikeinse Partij is de maat vol na de gebeurtenissen bij het Capitool. Het 25ste amendement en het woord impeachment werden uit de kast gehaald, maar wat is er eigenlijk nog mogelijk? Spraakmakers vraagt het experts.

Om met het 25ste amendement te beginnen: die beschrijft dat een president niet geschikt is om het ambt uit te voeren en de vicepresident in dat geval waarnemer wordt. Vicepresident Mike Pence heeft al laten weten dat hij daaraan niet wil meewerken. Dan blijft een afzettingsprocedure, oftewel impeachment, over.

'Impeachment niet mogelijk'

Amerikaanse staatsrechtdeskundige Erik Janse de Jonge denkt dat afzetting geen goed idee is. Volgens hem kost het te veel tijd en is er – ondanks alles – nog steeds geen politieke meerderheid voor.

"Impeachment duurt veel te lang. Een jaar geleden is dat ook al geprobeerd, maar dat was een fout van Nancy Pelosi. Ze wist dat dit politiek gelijk zou vastlopen en het is uitgelopen op een totale mislukking."

Quote

We zijn nog niet van Trump af

Erik Janse de Jonge

Symbolisch zou het starten van een impeachment-procedure een signaal afgeven. "Misschien moet je wel een statement maken dat wat er is gebeurd niet kan."

Ondanks dat impeachment volgens Janse de Jonge niet meer mogelijk is, zou afzetting wel een voordeel hebben. "Het kan ervoor zorgen dat hij zich niet nog een keer kandidaat kan stellen. Dat missen we nu. We zijn nog niet van Trump af."

'Impeachment is wel mogelijk'

Jurist en kenner van het Amerikaanse staatsrecht Kenneth Manusama denkt dat impeachment nog wél mogelijk is. "Stel dat er nu al tweederde meerderheid gevonden zou zijn die vóór impeachment is, dan kan de procedure best snel verlopen." Volgens Manusama is het organiseren van de procedure theoretisch en praktisch nog mogelijk, maar ligt het aan de politieke constellatie of dit ook haalbaar is.

Janse de Jonge zegt dat er naast impeachment juridisch gezien nog wel een hele rits aan middelen is om de president te vervolgen. Voor bijvoorbeeld vermenging van zakelijke belangen met het presidentschap is veel bewijs, zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie