Buitenland
VPRO

Examenweken leggen het internet plat in Algerije

foto: ABDELHAK SENNA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Examenweken leggen het internet plat in Algerije

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de Algerijnse overheid die een groot gedeelte van de dag het internet afsluit. De regering wil daarmee examenfraude voorkomen. "Wat tot grote ergernis leidt bij de Algerijnen", vertelt journalist Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Algerije

Fraude

Volgens Bouzerda is de internetafsluiting een directe reactie op grootschalige examenfraude die enkele jaren geleden plaatsvond. Via WhatsApp werden examenvragen verspreid, waardoor leerlingen hogere cijfers konden behalen. De Algerijnse regering besloot om een hardere aanpak te hanteren en het internet tijdens de examenperiode volledig af te sluiten. Deze maatregel heeft echter verregaande gevolgen voor het bedrijfsleven. Het zakenleven komt namelijk grotendeels tot stilstand, aangezien geldtransacties, opdrachten en reisboekingen niet kunnen plaatsvinden zonder internettoegang.

Dure grap

Hoewel de Algerijnse president Tebboun heeft aangegeven dat er alternatieven moeten komen voor deze brute maatregel, blijft het internet tijdens de examens beperkt toegankelijk. Dit leidt tot ontevredenheid bij de Algerijnen, het bedrijfsleven en de president zelf. "Bovendien kost de internetafsluiting de Algerijnse economie tientallen miljoenen Amerikaanse dollars, het is een dure grap", vertelt Bouzerda.

Voorloper

Algerije is een voorloper in deze aanpak, maar andere Arabische landen, zoals Soedan, Irak, Syrië en Jordanië, hebben het voorbeeld in meer of mindere mate gevolgd. Opvallend is dat deze landen geen hoge scores behalen op het gebied van internetvrijheid en het internet eerder als een gunst dan als een basisrecht beschouwen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie