Buitenland
NOS

Wat valt er te verwachten van ontmoeting tussen Biden en Poetin?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat valt er te verwachten van ontmoeting tussen Biden en Poetin?

Het is 2011. Joe Biden, dan vicepresident onder Barack Obama, krijgt in Moskou een rondleiding door het Kremlin van premier Vladimir Poetin. De twee maken oogcontact, waarop Biden zegt: "meneer de premier, ik geloof niet dat u een ziel heeft". Poetin glimlacht en zegt: "wij begrijpen elkaar." Weinig mensen weten of dit echt zo is gebeurd, maar het is een anekdote die Biden graag vertelt en daarmee kenmerkend voor hoe hij zich opstelt tegenover zijn Russische tegenhanger. Vandaag kijken de mannen elkaar in Genève opnieuw in de ogen, nu als presidenten, op een moment dat de relatie tussen hun landen volgens Poetin "een dieptepunt heeft bereikt".


Echt concrete besluiten worden niet verwacht: er is geen gezamenlijke agenda en geen gezamenlijke persconferentie na de top. Het feit dat deze top überhaupt bestaat is al een teken dat de relatie kan verbeteren. "Dat het juist Biden is die Poetin heeft gebeld, wordt hier breed uitgemeten", zegt Rusland-correspondent Iris De Graaf in het NOS Radio 1 Journaal.

Biden noemde Poetin in maart nog "zielloos" en op de vraag van een journalist of hij denkt dat Poetin een moordenaar is, antwoordde hij: I do. Ook die maand trokken beide landen hun ambassadeurs terug. En Amerika beschuldigt Rusland van inmenging in de verkiezingen en van een enorme cyberaanval.

Van potentiële partners naar tegenstanders

Rusland is voor de VS niet meer de grootste bedreiging op het wereldtoneel, die rol speelt China nu. Toch is er één gebied waarop de Russen zich wereldwijd laten zien: het internet. Met grote cyberaanvallen, die volgens Amerika aan de Russische geheime dienst zijn gelinkt, kan Rusland laten zien dat ook zij stoten kunnen uitdelen.

"De Amerikanen beseffen intussen dat die cyberaanvallen een flinke bedreiging zijn", zegt Amerika-correspondent Lucas Waagmeester. "Daar moet dus met dit gesprek een oplossing voor worden gevonden." De vraag is of dat vandaag lukt.

"Hoe dan ook zal het geen vriendelijk gesprek worden", verwacht Rusland-correspondent Iris de Graaf. "Niemand verwacht dat ze elkaar zullen vergeven."

Ook de Amerikanen zijn volgens Waagmeester weinig optimistisch. "En ook Bidens eigen team probeert de verwachtingen te temperen."

'Niet uit op conflict'

Biden heeft weinig losgelaten over wat hij wil bespreken. "Hij zegt niet uit te zijn op conflict", zegt Waagmeester, "maar is wel bereid om terug te slaan. Het doel is niet om Rusland te veranderen, maar om uit te komen op een voorspelbare relatie."

Poetin wil praten over de aanpak van terrorisme, het coronavrius, internationale conflicten, kernwapens en het klimaat. "Allemaal internationale onderwerpen, waarop ze volgens hem kunnen samenwerken", zegt De Graaf. "Poetin wil vooral niet door Biden de les worden gelezen over interne politiek."

Op onderwerpen als mensenrechten, Wit-Rusland of het lot van Aleksej Navalny zal Poetin dus niet ingaan. Dat de oppositiepartij van Navalny vlak voor de top werd verboden, is volgens analisten een statement dat de VS geen invloed heeft op binnenlandse besluiten. Toch lijkt Poetin ook bereid om kleine concessies te doen: dinsdag haalde Rusland de Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja van de internationale opsporingslijst.

Hoop op erkenning, niet op vriendschap

"Het is symbolisch dat ze elkaar op Bidens eerste buitenlandse reis als president ontmoeten. Daarbij is het een volledige top, in plaats van een gesprekje tussendoor. Dat wordt hier gezien als een teken van respect."

In Amerika is, vooral onder de progressieve kant van Bidens partij, kritiek op de top. "Er wordt van Biden verwacht dat hij Poetin dwingt om zijn beleid te veranderen", zegt Waagmeester. "Hij heeft gezegd dat hij enkele misstanden wil bespreken, maar het lijkt erop dat hij er niet op gaat drukken."

Ster advertentie
Ster advertentie