Buitenland

Toms: de mannelijkste vrouwen van Thailand

foto: Renée van Heterenfoto: Renée van Heteren
  1. Nieuwschevron right
  2. Toms: de mannelijkste vrouwen van Thailand

[KRO-NCRV] Thailand is één van de meest tolerante landen op het gebied van seksualiteit en gender. We kennen allemaal het toonbeeld daarvan: de ladyboys. Maar is nog een grote gendergroep in Thailand, die veel minder bekend is, de toms. Toms zijn vrouwen die zich gedragen en kleden als man. Waar dit 30 jaar geleden een gemarginaliseerde groep was, behoren ze nu steeds meer tot de Thaise mainstream. NPO Radio 1-verslaggever Renee van Heteren dook in de wereld van de toms.

Toms zijn iets typisch Thais, het is een meisje dat eruit ziet en zich gedraagt als jongen. Ze willen geen borsten hebben, dus als ze genoeg geld hebben, laten ze die weghalen. En anders binden ze ze af, om hun borst plat te maken. "Het zijn geen transgenders", vertelt Dee, een prominenten Tom en de oprichter van een grote online community in Thailand. "Maar een enkele tom wil echt man worden. De meeste toms willen alleen van hun borsten af."

Dee

Ineens waren ze er, zo'n 30 jaar geleden. Aanvankelijk werden ze belachelijk gemaakt, maar inmiddels is er een 'tom van het jaar verkiezing', een tom magazine en in 2012 kwam de film 'She: their love story' uit. De film gaat over toms en hun relaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Een tom snapt vrouwen beter, omdat ze zelf ooit ook een vrouw was", vertelt de 28-jarige Seign. Zij heeft een relatie met een tom en wordt daarom een Dee genoemd, van het Engelse woord Lady. Een Dee houdt van jongensachtige meiden die haar kunnen beschermen. Qua uiterlijk zijn Dee's vaak het tegenovergestelde van een tom, super vrouwelijk. Seign heeft ooit wel eens een vriendje gehad, maar zou dat nu nooit meer willen. "Een tom begrijpt mijn lichaam en geest beter en in een relatie is een tom zorgzamer en heeft meer aandacht voor haar partner dan hetero-jongens."

"Thaise meiden houden van Toms omdat ze niet van mannen houden", vertelt Dee. "Ze vinden mannen te egoïstisch en toms zorgen beter voor ze. Daarom veranderen veel meisjes van het houden van mannen, naar het houden van toms."

Bekijk hier de reportage van Renée van Heteren

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie