Buitenland
NOS

Doden en gewonden bij aanslag Wenen, schoten op zes verschillende plekken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doden en gewonden bij aanslag Wenen, schoten op zes verschillende plekken

Bij de terreuraanslag gisteravond in het centrum van Wenen zijn vier burgers om het leven gekomen. Een aanslagpleger is door de politie doodgeschoten. De autoriteiten denken dat er meerdere daders bij de aanslag betrokken waren. Een verdachte zit vast.

De Nederlandse journalist Eric Willemsen woont in Wenen en was vlakbij één van de plekken waar werd geschoten: "Ik hoorde plots tien enorm harde knallen in heel korte tijd. Het rare was dat niemand echt reageerde de eerste paar seconden. Iedereen keek elkaar aan en had geen idee. Was het vuurwerk ofzo? Totdat mensen zich realiseerden dat vuurwerk anders klinkt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Minstens 1 dader

Er is op zes plaatsen geschoten, onder meer in de buurt van een synagoge die op dat moment gesloten was. In totaal zijn vijftien mensen gewond geraakt, van wie sommigen er slecht aan toe zijn.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Nehammer is de aanslag gepleegd door minstens één dader, een islamitische terrorist, die een aanhanger was van terreurbeweging IS en een bomgordel droeg. De Weense politie maakte kort na de persconferentie die Nehammer vanochtend vroeg gaf, bekend dat de bomgordel nep was.

De politie heeft verder nog geen details bekendgemaakt over de doodgeschoten dader. Wel is bekendgemaakt dat zijn huis is doorzocht en dat daarbij onder meer videomateriaal in beslag is genomen, waarvan een deel al is bekeken. Wat er op de beelden te zien is, is niet bekend.

Ook worden op verschillende andere plekken huizen doorzocht en zijn meerdere mensen aangehouden, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Waar de arrestanten van worden verdacht, is niet duidelijk.

Laatste dag voor lockdown

De aanslag begon gisteravond rond 20.00 uur. Het was druk in het centrum van Wenen; mensen vierden hun laatste avond uit voordat er strenge coronamaatregelen van kracht zouden worden. Die gelden met ingang van vandaag.

"Ik was een avondwandeling aan het maken in het centrum en ik was niet de enige. Het was een bijna zomerse avond, de laatste voor een nieuwe lockdown. Veel mensen waren lekker een terrasje aan het pakken of waren iets aan het eten. Het was heel druk op straat", aldus Willemsen.

Volgens minister Nehammer was het doel van de aanslag om de democratische gemeenschap te verzwakken of te verdelen. Hij zegt dat deze daad de fundamentele rechten in Oostenrijk niet zal schaden. De minister roept inwoners van Wenen op om thuis te blijven.

De regering voert vanmorgen crisisberaad over de gebeurtenissen van gisteravond. Om 10 uur houdt kanselier Kurz een televisietoespraak. Vanmiddag leggen Kurz en de burgemeester van Wenen een krans op de plaats van de aanslag.

Rustige en vriendelijke stad

De aanslag komt volgens Willemsen hard aan in de stad: "Dit soort schoten ken ik alleen van films en televisie. Ik had niet meteen het idee dat er werd geschoten want dat is hier niet gebruikelijk. Mensen zijn compleet in shock. Dit zijn dingen die we in Europa de laatste jaren meer hebben gezien, maar mensen hier in Oostenrijk hebben toch altijd gedacht dat dit hier niet zou gebeuren. Wenen is een rustige en vriendelijke stad, maar dat gevoel is gisterenavond toch veranderd."

Volg de laatste ontwikkelingen in de NOS liveblog

Wenen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie