Buitenland
NOS

Pakistan voert luchtaanvallen uit op buurland Iran

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pakistan voert luchtaanvallen uit op buurland Iran

Nadat Iran dinsdagavond luchtaanvallen uitvoerde op Pakistaans grondgebied, heeft Pakistan nu met een zelfde reactie teruggeslagen. Correspondent Aletta André vertelt vanuit New Delhi meer over de situatie in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er is nog niet veel bekend over de aanvallen", zegt André. "Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gezegd dat dit een vergelding is voor de aanvallen van afgelopen dinsdag en dat de aanvallen gericht waren op terroristische doelen in Iran."

Vergelding

Bij die aanvallen kwamen volgens Pakistan twee kinderen om het leven in de grensprovincie Beloetsjistan. Volgens Iran was toen de soennitische militie Jaish al-Adl het doelwit.

De raketten van Pakistaanse kant kwamen volgens Iran neer bij de stad Saravan, op zo'n 50 kilometer van de grens met Pakistan. "Volgens Pakistan zitten bij de stad Iraanse terroristische groepen die ook in Pakistan actief zijn. Er zouden in het verleden ook inlichtingen over deze groepen met Iran zijn gedeeld. Daar zou niet genoeg mee gedaan zijn."

De separatistische beweging is actief in zowel Iran als Pakistan, in de grensregio Beloetsjistan. De militie heeft in het verleden aanslagen gepleegd op Iraanse veiligheidstroepen.

Onverwachts

Het dodental van de aanval is nog niet duidelijk. Volgens Iran zouden er drie vrouwen en vier kinderen zijn omgekomen die allemaal de Iraanse nationaliteit hadden. De Iraanse autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek.

"De aanval van Pakistan kwam redelijk onverwachts. Gisteren werd wel gedreigd met mogelijke serieuze gevolgen, een militaire reactie werd niet uitgesloten. Maar analisten en experts vonden het toch niet waarschijnlijk. Pakistan heeft volgens hen al genoeg problemen en dus niet de meest gewenste optie."

"Er is in Pakistan een economische crisis en een politieke crisis. Volgende maand moeten er verkiezingen komen. Aanvankelijk werd vooral diplomatiek gereageerd: de Iraanse ambassadeur werd het land uitgezet en de ambassadeur in Iran werd teruggeroepen."

Daarnaast is het luchtafweersysteem van Pakistan vooral gericht op andere vijandige grenzen. "Op India vooral. Maar ook met de Taliban in Afghanistan zijn de relaties steeds slechter, wat ook heeft gezorgd voor escalatie de laatste tijd. Dus deze aanval lijkt niet in het belang van Pakistan."

Pakistan voert luchtaanvallen uit op buurland Iran GOED

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie