Naar homepage
Binnenland

Protesten Iran houden aan, dodental loopt op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protesten Iran houden aan, dodental loopt op

Bij een betoging in de Iraanse stad Najafabad is volgens de Iraanse politie een agent doodgeschoten. Ook zijn er berichten, onder meer via de Saudi-Arabische nieuwszender Al Arabiya en sociale media, dat het aantal dodelijke burgerslachtoffers is opgelopen van twaalf naar zeventien.

De vijf burgers zouden zijn omgekomen in de stad Qahderijan, een voorstad van Isfahan. In de stad zouden betogers hebben geprobeerde het stadhuis binnen te dringen.

Ook in de hoofdstad Teheran, en dorpen en steden rond Isfahan is gedemonstreerd. Op sociale media zijn ook betogingen in het oostelijk gelegen Birjand en in Kermanshah in het westen gemeld. Onduidelijk is hoe groot die demonstraties waren. Volgens correspondent Thomas Erdbrink zijn het losse protesten, zonder organisatie of leiders die zijn opgestaan. "Maar ze zijn verenigd in hun woede over de economie."

'Dood aan de dictator'

Erdbrink ziet twee groepen mensen in de Iraanse samenleving. "Enerzijds mensen die afwachtend zijn en op de straathoek staan maar vanwege de harde repressie niets durven te doen en anderzijds een kleinere groep van vastberaden, jongere demonstranten. Zij roepen slogans tegen de leiders als 'Dood aan de dictator'."

Een woordvoerder van de politie zei tegen de Iraanse staatstelevisie dat een demonstrant de agent met een jachtgeweer heeft doodgeschoten. Drie andere agenten zouden gewond zijn geraakt. Als het klopt zou dat de eerste dode zijn aan de kant van de Iraanse veiligheidsdiensten.

Erdbrink betwijfelt of de Iraanse leiders concessies aan de demonstranten doen. Volgens de correspondent staat hun eigen ideologie daarvoor haaks op de wensen van het volk. "Verandering is daardoor lastig."

02 9d ANP 54990682

Demonstrant in Teheran trotseert het traangas

Ster advertentie
Ster advertentie