Buitenland
NOS

Vanaf nu testen voor thuiskomst, wanneer je niet gevaccineerd bent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanaf nu testen voor thuiskomst, wanneer je niet gevaccineerd bent

Wie vanuit een 'geel' EU-land naar Nederland reist, moet vanaf vandaag in het bezit zijn van een geldig coronabewijs. De nieuwe regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

Negatieve testuitslag

Mensen die nog geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben in de CoronaCheck-app, moeten voor vertrek naar Nederland een test doen in het land waar ze verblijven. Voor een PCR-test geldt een limiet van maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeentest is dat 24 uur. De test moet je als reiziger zelf regelen en betalen. Alleen met een negatieve testuitslag mag je terug naar Nederland.

De nieuwe inreisregels gelden voor alle vormen van vervoer. Dus ook als je met eigen auto terugreist naar Nederland moet je een negatief testbewijs op zak hebben. Voor mensen die geen gebruik maken van eigen vervoer, controleren vervoersmaatschappijen de coronabewijzen vóór het instappen in bijvoorbeeld vliegtuig of bus.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vakantiegangers aan om al vroeg te beginnen met de voorbereidingen. Dat betekent dus ook in Nederland al uitzoeken waar je in het vakantieland een coronatest kan doen voordat je weer terugreist. De plekken waar je een test kan doen, zijn online te vinden, zegt een woordvoerder. "Wij hebben een speciale website waar je per land en regio precies kunt zien waar je een test kan halen."

Voorbeeld: gezinsvakantie op Kreta

Stel: je bent als gezin op vakantie op Kreta en vliegt terug naar Nederland. Beide ouders zijn meer dan twee weken geleden volledig gevaccineerd en hebben dus een coronabewijs, maar de kinderen van 13 en 15 jaar niet. Beide kinderen moeten dan een test afnemen in Griekenland. En als een van hen besmet blijkt te zijn? Dan moet het kind in isolatie volgens de in het land van verblijf geldende regels.

Voor vakantiegangers geldt dat ze de coronaregels moeten volgen van het land waarin ze verblijven, zegt Buitenlandse Zaken. Dat kan bijvoorbeeld een quarantaine zijn van vijf dagen, tien dagen of een verplicht verblijf in een quarantainehotel. Dat verschilt per land. De extra kosten van zo'n verblijf en de latere terugvlucht zijn voor de reiziger. "Het is een risico dat hoort bij reizen in deze tijd", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Kosten niet gedekt

Ook een reisverzekering vergoedt die kosten waarschijnlijk niet, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. "Als je als reiziger boekt via een reisorganisatie, dan zijn die organisaties wel verantwoordelijk voor hulp en bijstand, maar niet voor de kosten. Ook reisverzekeraars sluiten in principe alles uit dat gerelateerd is aan corona. Dat wil zeggen dat ze de kosten niet dekken."

Sommige landen hebben door de overheid aangewezen quarantainehotels. Het kan zijn dat de kosten in deze gevallen ook door de lokale autoriteiten worden betaald. Er zijn verhalen bekend van jongeren die in een quarantainehotel moesten verblijven vanwege een besmetting. Het overkwam Liam van 19 op Mallorca, die hierover sprak met NOS Stories.

Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat er sprake is van zeer slechte omstandigheden in die hotels, zegt het ministerie. "Maar mensen kunnen altijd contact met ons opnemen, dat moeten ze zelf bepalen. Alleen kunnen wij niets betekenen qua kosten."

Met de auto

Vakantiegangers die met de auto terugkeren naar Nederland kunnen aan de grens worden gecontroleerd door de marechaussee. Hoe vaak er gecontroleerd wordt en waar, is onduidelijk. Het zal gaan om steekproeven van mobiele teams.

Als je (digitale) papieren niet in orde zijn, krijg je een boete van 95 euro. Vervolgens mag je wel Nederland in. Dat is anders als je met het vliegtuig reist en je papieren niet deugen: dan mag je van de vervoerder niet aan boord van de vervoerder.

Vooralsnog gaat de marechaussee alleen controleren bij de grens met België. Controles aan de grens met Duitsland leken er eerst niet te komen, omdat daar weinig toeristen uit risicogebieden werden verwacht, maar omdat Italië nu van groen naar geel is gegaan worden controles daar niet uitgesloten.

Volgens de woordvoerders is voorbereiding op een vakantie essentieel. En beseffen dat er risico's zijn. Buitenlandse Zaken verwoordt het zo: "Het reizen gaat tijdens de coronapandemie gepaard met risico's. Daar hebben we altijd voor gewaarschuwd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie