Buitenland
VPRO

Tweede Kamerlid wil abortuspil beschikbaar maken voor vrouwen in Polen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamerlid wil abortuspil beschikbaar maken voor vrouwen in Polen

Twee jaar geleden waren er in Polen grootschalige protesten tegen het invoeren van nóg strengere abortuswetten in het land. Maar dat abortus in Polen steeds verder onmogelijk wordt gemaakt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) is net terug van een werkbezoek aan Polen rondom dit thema. "Nederland kan meer doen om hen te helpen," zegt ze in Bureau Buitenland.

Feitelijk onmogelijk

De situatie voor vrouwen in landen als Polen die abortuszorg nodig hebben is ernstig. "Abortus is zo goed als verboden in Polen. Er zijn vorig jaar 107 abortussen verricht. Alleen bij verkrachting of als de moeder gevaar loopt - maar er wordt in de praktijk niet ingegrepen," zegt Ellemeet. "Het is dus feitelijk onmogelijk."

In Warschau ontmoette Ellemeet abortusactivisten Justyna Wydrzyńska, Natalia Broniarczyk en parlementariër en vrouwenrechten-voorvechtster Wanda Nowicka. "Ik was diep onder de indruk van activisten. Ze zetten hun eigen vrijheid op het spel voor abortus. Hetzelfde geldt voor artsen die wél abortus uitvoeren op vrouwen."

Quote

Vrouwen buiten ons eigen land verdienen onze solidariteit.

Corinne Ellemeet

Teleconsult bij Nederlandse arts

Ellemeet wil dat de minister van Volksgezondheid per ministeriële regeling vaststelt dat telemedicatie bij abortus is toegestaan als de vrouw in kwestie "niet redelijkerwijs in de gelegenheid kan worden gesteld om zelf een kliniek te bezoeken." Voor Poolse vrouwen wordt het dan mogelijk een teleconsult te doen bij een Nederlandse arts. "Het moet mogelijk worden om vanuit ons land Poolse vrouwen na een telefonisch consult met een arts per post de abortuspil te verstrekken. Zo openen we een legale route voor Polen. Dat wordt tijdens de coronapandemie ook uitgevoerd in Engeland." Telefonisch consult voor Nederlandse vrouwen is niet mogelijk in de Nederlandse gezondheidswetten.

Ellemeet vindt dat het recht op abortus niet ophoudt aan de grens. "Vrouwen buiten ons eigen land verdienen onze solidariteit. Mijn voorstel biedt een legale route van abortuspillen aan Poolse vrouwen en is niet in strijd met het Poolse recht. Dat biedt vrouwen daar een veilige uitweg."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie