Buitenland
VPRO

In Spanje wordt onderbroekenhumor niet door iedereen gewaardeerd

foto: La Mandanga, Los 90 Producen
  1. Nieuwschevron right
  2. In Spanje wordt onderbroekenhumor niet door iedereen gewaardeerd

Een theatergezelschap in de Spaanse Toledo-regio mag niet optreden. De voorstellingen in de gemeente zijn geannuleerd, maar de acteurs leggen zich er niet bij neer. "Zij zelf spreken van regelrechte censuur", vertelt redacteur en Spanje-watcher in Bureau Buitenland.

Het gaat om de komedievoorstelling Qué dificil es. "Daarin zijn vier mannen te zien die in hun onderbroek in een kleedkamer te horen krijgen dat ze niet verder mogen met een theatervoorstelling, en daarom vervolgens in gesprek gaan over levensthema’s als vaderschap en seksuele diversiteit", vertelt Boog Posada.

Rechts-conservatieve agenda

Nu zouden ze in de gemeente Toledo dus werkelijk niet mogen optreden. Volgens de verantwoordelijke wethouder ligt de reden simpelweg bij het feit dat de voorstelling niet bij de lokale bevolking in de smaak zou vallen. Maar er lijkt meer aan de hand, vertelt Boog Posada. "Op lokaal niveau hebben veel autonome regio’s een rechtse regering." Zo ook in de gemeente waar de voorstellingen nu zijn geannuleerd: daar zijn het de centrumrechtse Partido Popular en de radicaal-rechtse partij Vox aan de macht. "Zij proberen op allerlei manieren hun agenda door te voeren, en dus door theatervoorstellingen eruit te halen", vertelt Posada

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gratis aandacht

Ondanks dat het toneelstuk dan in Toledo niet door lijkt te gaan, zitten de theatermakers niet verlegen om aandacht. "De acteurs zijn op alle zenders te horen geweest, en de voorstelling heeft nu gratis reclame, nationaal en internationaal." En dat komt de theatermakers goed uit, want in andere gemeentes mogen ze nog wel optreden, en zijn ze zelfs op 30 verschillende plekken uitgenodigd.

Oekraïne wil grotere wapenindustrie & Biden dreigt moslimstem te verliezen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie