Buitenland
NOS

Conflict in Sudan gaat door ondanks afspraken over het beschermen van burgers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conflict in Sudan gaat door ondanks afspraken over het beschermen van burgers

De zware strijd tussen het Sudanese leger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) duurt inmiddels een maand, maar deze week laait het geweld ook weer op in de regio Darfur, in het westen van het land. Ondanks de gemaakte afspraken over het beschermen van burgers, gaan de gevechten in alle hevigheid door. En ze verergeren zelfs. Afrika-correspondent Elles van Gelder, sprak erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

In Darfur zijn in de afgelopen dagen honderden mensen om het leven gekomen. "Een paar weken geleden begon het geweld in West-Darfur, nu zijn er opnieuw gevechten geweest. De regio is aangevallen en geplunderd, hierdoor zijn er veel mensen naar Tsjaad gevlucht", vertelt Van Gelder. "Darfur is een regio die lang met geweld te maken heeft gehad. De angst is dat het geweld weer etnisch wordt. Het zijn nu twee partijen die tegenover elkaar staan: het gewone leger en de RSF. De RSF is eerder actief geweest in de regio, toen heetten ze 'Janjaweed'. Ze hebben toen zwarte Sudanezen om het leven gebracht. Er is nu angst dat het weer gebeurt", aldus Van Gelder.

Huidige situatie in de regio

"In Khartoem zijn er nog steeds luchtaanvallen en beschietingen, mensen kunnen nauwelijks de stad uit. Ook de ziekenhuizen worden geraakt", beschrijft Van Gelder. Op steeds meer plekken wordt geplunderd en het aantal meldingen van seksueel geweld neemt toe, zegt de humanitaire koepelorganisatie IFRC.

"Internationale hulpverlening komt langzaam op gang. Humanitaire hulp bereikt de grenzen, maar komt verder moeilijk het land binnen. Burgerorganisaties in Sudan kunnen hulp verlenen via Whatsapp. Er is een groeiende vraag naar hulp vanuit burgers, maar daarvoor zijn veel hulpgoederen nodig", legt de correspondent uit. "Vooralsnog is er weinig vertrouwen dat het conflict opgelost gaat worden. De leiders overleggen om de schijn hoog te houden; zodat het lijkt alsof er nog iets menselijks is in dit conflict. Voorlopig zal de strijd doorgaan en blijven er onschuldige doden vallen", aldus Afrika-correspondent Elles van Gelder.

oorlog

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie