Buitenland
NOS

'Schoolsluiting leidt tot problemen bij ouders en werkgevers'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schoolsluiting leidt tot problemen bij ouders en werkgevers'

Een school sluiten vanwege coronabesmettingen heeft nogal gevolgen voor ouders en daarmee ook voor de werkgevers. Daarvoor waarschuwt de Stichting Voor Werkende Ouders.

"Wij krijgen steeds meer meldingen binnen van ouders die aangeven dat ze met de handen in het haar zitten, omdat hun kinderen alweer thuiszitten", zegt Marjet Winsemius, directeur van de stichting in Radio Tour de France. "Ouders weten niet meer wat ze moeten doen. Ze hebben al hun verlofdagen opgenomen, thuisonderwijs loopt niet en ze weten niet meer hoe ze dit aan hun werkgever moeten uitleggen."

Video niet beschikbaar

Nijmegen

Gisteren besloot een middelbare school in Nijmegen voor de rest van de week de deuren te sluiten, vanwege besmettingen. Op dit moment zijn er drie bevestigde gevallen: twee leerlingen en een docent.

De rector van de school hoopt dat vrijdag een beslissing kan worden genomen over volgende week. Intussen krijgen de leerlingen online les.

Testen

Het is de laatste weken druk bij de coronateststraten van de GGD. Dat komt vooral omdat laboratoria de drukte niet aankunnen. Ze krijgen te weinig middelen geleverd die nodig zijn bij het onderzoeken van de coronatesten.

De stichting pleit er daarom voor dat leraren eerder getest mogen worden. "Zodat ze sneller een uitslag hebben en zodat ze sneller weer voor de klas kunnen staan", zegt Winsemius. Maar het kabinet heeft al aangegeven dat niet te zien zitten. "Dat snappen wij niet."

Coronaverlof

Volgens de Stichting Voor Werkende Ouders hebben veel ouders nauwelijks vakantiedagen meer. Daarom wil Winsemius dat er een speciaal coronaverlof wordt ingevoerd. "Dat hebben ze in Belgiƫ ook en daar is het succesvol, dus wij hopen dat daar nog naar gekeken kan worden."

"Ook vragen wij aan werkgevers om mee te denken met de ouders. Overdag zitten ze met de peuter op schoot en 's avonds moeten ze nog werken. Dat leidt automatisch op lange termijn tot burn-outs en stress. Dan vallen ze helemaal uit", besluit Winsemius.

Stichting voor Werkende Ouders

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie