Buitenland
VPRO

Ebola teistert Oeganda: onvoldoende beschermingsmiddelen voor medisch personeel

foto: EPA/Stringerfoto: EPA/Stringer
  1. Nieuwschevron right
  2. Ebola teistert Oeganda: onvoldoende beschermingsmiddelen voor medisch personeel

Een oude vijand is opnieuw opgedoken in Oeganda: een ebola-uitbraak teistert het land en volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zou die inmiddels minstens 19 mensen het leven gekost hebben. De meeste besmettingen vinden plaats in afgelegen gebieden, vertelt viroloog Marion Koopmans in Bureau Buitenland. "De verandering die je niet wilt zien, is dat het virus zich in grote steden gaat verspreiden."

Ebola-uitbraak in Oeganda

Inmiddels is er een persoon in hoofdstad Kampala overleden. "Het betreft één geval. En het is nu zaak om scherp op te letten wat er in Kampala gebeurt. Maar is het niet de eerste keer dat Oeganda wordt getroffen door een ebola-uitbraak."

En door eerdere uitbraken zijn Oeganda en andere Afrikaanse landen voorbereid op het aanpakken van epidemieën, vertelt correspondent Aida Grovestins. "In dit geval moet je er wel heel snel bij zijn. Als de uitbraak groter wordt, is het moeilijk om het te beheersen. En een groot probleem is dat er niet voldoende beschermende kleding is voor het medisch personeel. Er zijn al vier dokters overleden aan het virus."

Grovestins benadrukt het belang van internationale hulp om het virus in de kiem te smoren. "De Wereldgezondheidsorganisatie zit erop met een team. Het eerste geval was op september en 3 dagen later zag je gevallen in vijf verschillende gebieden. De besmettingen zijn al langer gaande. Dus dat maakt het een extra grote klus waar heel veel mensen voor nodig zijn."

De inschatting voor het risico op een wereldwijde verspreiding is vooralsnog laag, zegt Koopmans. "Dat kan veranderen als je ongemerkte gevallen of verspreiding in Kampala gaat zien."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie