Buitenland
NOS

Waarom Argentinië een wanbetaler blijft

foto: Buenos Aires (ANP)foto: Buenos Aires (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Argentinië een wanbetaler blijft

Kredietbeoordelaar S&P beoordeelt Argentinië als een wanbetaler. Het land wordt al langere tijd geteisterd door financiële problemen. Hoe kan het dat het Zuid-Amerikaanse land maar niet uit het dal weet te klimmen?

Officieel vraagt Argentinië alleen om een herstructurering van schuld. Maar omdat dit zonder overleg gebeurt, staat dat volgens S&P gelijk aan wanbetaling.

Nadat president Macri deze maand een onverwacht grote nederlaag had geïncasseerd bij voorverkiezingen, zijn er bijna geen geldschieters meer te vinden die Argentinië geld willen lenen. De vrees is dat een opvolger van Macri andere prioriteiten heeft dan netjes afbetalen, terwijl schuldeisers alleen dit jaar al volgens onderzoeksbureau Capital Economics 30 miljard dollar tegoed hebben.

2001

"Het gaat hard de verkeerde kant op", bevestigt Marijke Zewuster, hoofd opkomende markten bij ABN Amro. "Toch is Argentinië nog niet aangekomen op het punt dat schuldeisers wordt gevraagd om kwijtschelding." Daarmee is de stempel van wanbetaler volgens Zewuster ook een definitiekwestie.

Zewuster vindt het wel steeds moeilijker om te bedenken hoe een herhaling van 2001 voorkomen kan worden. Destijds ontstond grote maatschappelijke onrust toen Argentijnen door een diepe recessie, strenge bezuinigingen en een devaluatie van de peso de waarde van hun spaargeld grotendeels zagen verdampen. Het land stopte toen met het doen van aflossingen en rentebetalingen.

Quote

Landen houden niet op te bestaan

Marijke Zewuster
De twijfel over welk beleid gevoerd gaat worden blijft minimaal tot de presidentsverkiezingen in oktober boven de markt hangen. De mogelijke herverkiezing van oud-president Cristina Fernández de Kirchner (CFK) als vice-president versterken de vrees van beleggers.
"Tijdens haar bewind werden kapitaalrestricties ingevoerd, valuta was niet meer vrij wisselbaar waardoor er een zwarte handel ontstond en ze maakte het lastig om producten te importeren, waardoor er schaarste ontstond."

Handelsoorlog versterkt problemen

De handelsoorlog tussen China en de VS en renteverlaging door de Fed hebben de problemen versterkt. "Beleggers zijn daardoor risico's gaan mijden", aldus Zewuster. En een risico, dat is Argentinië.
Die onzekerheid is een groot probleem, want investeerders wachten daardoor af. "Er is nu een negatieve spiraal ingezet", zegt Zewuster. "Kredietbeoordelaars die afwaarderen zijn daar ook onderdeel van. Dan maakt het niet meer uit wat het beleid van een nieuwe president zou zijn. Beleid waarvan we nog niet weten wat het wordt."


Landen blijven bestaan

Argentinië heeft een lange geschiedenis van financiële problemen. Het land ging acht keer in zijn geschiedenis failliet, waarvan twee keer deze eeuw. In 2001 betrof het het grootste staatsbankroet in de geschiedenis.
Sinds de laatste keer, in 2014, hebben internationale beleggers weer vele miljarden uitgeleend. Tot vorig jaar, toen het ook bijna misging. Het IMF sprong toen met 57 miljard dollar bij.

Uitzichtloze situatie?

Is de situatie dan nu al uitzichtloos? "Nee, economieën hebben veerkracht en landen houden niet op te bestaan", zegt Zewuster. Wat daarbij volgens de econome helpt is dat Argentinië een grote landbouwsector heeft die via export de kar zou kunnen trekken. Zeker als de Argentijnse peso zo zwak is.
Ook is er in Argentinië veel schaliegas en -olie, maar om dat boven de grond te krijgen zijn grote investeringen nodig. En dan is het de vraag of investeerders nu bereid zijn om in Argentinië risico te nemen.
Ster advertentie
Ster advertentie