Buitenland
VPRO

Inheemse groep daagt Colombiaanse staat

foto: EarthRights Internationalfoto: EarthRights International
  1. Nieuwschevron right
  2. Inheemse groep daagt Colombiaanse staat

Ze hebben er 25 jaar naar toe gewerkt, en eindelijk is het gelukt: de U'wa, een inheemse groep in Colombia heeft voor een internationaal tribunaal de Colombiaanse staat aangeklaagd wegens schendig van hun rechten. Latijns-Amerika redacteur Edwin Koopman vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland uitgelicht: Colombia

De zaak gaat om zelfbeschikking. Al decennialang geeft de Colombiaanse regering licenties uit aan oliebedrijven om te boren op grond die volgens de U’wa traditioneel toebehoort aan de inheemse bevolking. Het Amerikaanse Occidental Petroleum (Oxi) en het Colombiaanse Ecopetrol veroorzaken daarmee schade aan de leefomgeving van de U’wa.

Daarnaast hebben de bewoners last van toeristen in het gebied. De U'wa, die met ongeveer 6000 leden in het noordoosten van Colombia woont, willen dat de Colombiaanse regering stopt met het uitgeven van licenties. Ze willen de rechten op hun land terug, eigen bestuur en controle over natuurlijke hulpbronnen.

Historisch moment

In Colombia vinden ze daarvoor nauwelijks gehoor. Vandaar dat de U’wa hun verhaal zo graag wilden vertellen bij een internationaal tribunaal. Dat dat nu is gelukt bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten wordt gezien als historisch. Nooit eerder klaagde een inheemse groep hier een staat aan. Het Hof is gezaghebbend en uitspraken zijn bindend. Mochten de U’wa in het gelijk worden gesteld dan is Colombia verplicht daaraan gehoor te geven.

Of dat inderdaad gaat gebeuren, moet nog blijken. Het Hof moet de economische belangen van de Colombiaanse staat afwegen tegen het recht op zelfbeschikking van de U’wa. Zeker is dat de uitspraak ook internationaal nauwlettend wordt gevolgd. De U’wa zijn niet de enigen die met zo’n probleem kampen. Ook in Ecuador, Peru en Venezuela vechten inheemse groepen tegen internationale oliebedrijven. Een veroordeling van Colombia geeft jurisprudentie voor andere groepen in Latijns Amerika. Inheemse leiders uit heel Latijns Amerika waren dan ook afgereisd om de zitting bij te wonen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie