Buitenland
VPRO

Helikopter-skiën laat spanning tussen Zweedse staat en Sami-bevolking zien

foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helikopter-skiën laat spanning tussen Zweedse staat en Sami-bevolking zien

In het noorden van Zweden wordt een trend in de wintersportwereld steeds populairder: helikopter-skiën. Het idee is om met een helikopter naar de meest afgelegen plekken te worden gebracht en daar te skiën in de ongerepte natuur. Maar dat zorgt voor de nodige overlast en daar zijn natuurorganisaties en de inheemse bewoners, de Sami, niet blij mee, vertelt Zweden-correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Zweden

Eeuwenoude cultuur

De Sami zijn de inheemse bewoners van Noord-Europa en hebben een eeuwenoude cultuur en tradities, waaronder het houden van rendieren. "De rendieren zijn zeer gevoelig voor het lawaai van de helikopters. De rendieren leven grotendeels in het wild en volgen trekroutes die minstens zo oud zijn als de traditie van het rendier-houden zelf. En die traditie is in gevaar", vertelt Michels. De regio Norbotten vraagt nu dringend aan de regering om regels te maken om deze overlast tegen te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groeiregio

Dit debat raakt een groter thema dat al langer speelt in Zweden: de spanning tussen de staat en de inheemse bevolking. Het noorden van Zweden is een groeiregio met veel mijnbouw en industrie voor groene energie, wat leidt tot protesten van de Sami. Zij willen dat hun belangen worden gehoord en dat de regering rekening houdt met hun traditionele manier van leven en het behoud van de natuur. "Ik verwacht dat we daar de komende tijd veel protesten zullen gaan zien", voorspelt de correspondent.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie