Buitenland
VPRO

Waarom mensen massaal willen verhuizen naar een afgelegen vissersdorpje in Alaska

foto: Pixnio
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mensen massaal willen verhuizen naar een afgelegen vissersdorpje in Alaska

Een uitstervend vissersdorpje in Alaska is ineens enorm in trek bij woningzoekenden. Na een oproep op sociale media hebben duizenden gezinnen met kinderen zich aangemeld om naar het dorp te verhuizen, vertelt Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Alle kosten van levensonderhoud vergoed

Het gaat om het zeer afgelegen dorp Karluk, dat op een eiland in de Golf van Alaska ligt. Het uitstervende dorp is alleen te bereiken met het vliegtuig of met een bootreis van tien uur. Op dit moment wonen er 27 mensen, onder wie twee kinderen van tien en elf jaar oud. "Maar de school in Karluk heeft nog acht andere kinderen nodig om open te kunnen blijven. De staat Alaska financiert namelijk alleen scholen met minimaal tien kinderen," vertelt Karlijn van Houwelingen.

En dus hebben de bewoners van Karluk op sociale media een advertentie geplaatst, waarin zij gezinnen met kinderen oproepen om tenminste een jaar bij hen te komen wonen. "In de advertentie staat dat er wordt gezocht naar twee gezinnen met drie tot vier kinderen. Deze families krijgen een huis met drie of vier slaapkamers en alle kosten van levensonderhoud zullen een jaar lang worden vergoed. Ook biedt de gemeente van Karluk hulp aan bij het vinden van een baan. Bovendien kun je volgens de oproep geweldig kamperen, kajakken en vissen in de omgeving," aldus Van Houwelingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5000 aanmeldingen

Dat de toekomstige nieuwe bewoners zelfs betaald zullen worden om een jaar in Karluk te wonen, laat zien hoeveel het behouden van de school voor de dorpelingen betekent. "In zulke afgelegen dorpen in Alaska is een school heel belangrijk, omdat het in de praktijk ook dorpshuizen zijn. En als de school sluit, is de kans groot dat meer mensen vertrekken. Dat kan het einde van het dorp betekenen," legt Karlijn van Houwelingen uit.

"Bovendien kampen veel dorpen in Alaska ook met de gevolgen van de opwarming van het klimaat. Door smeltend ijs verzakken hele dorpen, waardoor sommige huizen moeten worden verplaatst. Dat maakt dat de mensen in Alaska erg blij zijn met de belangstelling om een dorp overeind te houden."

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Karluk al 5000 aanmeldingen van gezinnen met kinderen ontvangen. "Maar: er is voor slechts twee gezinnen huisvesting mogelijk. Het dorp gaat dus uit alle aanmeldingen kijken welke families zij het meest geschikt vinden. De voorkeur gaat uit naar een gezin met een leerkracht, omdat het dorp daar ook nog naar op zoek is," zegt Van Houwelingen. De redding van het uitstervende vissersdorpje lijkt hiermee in ieder geval in zicht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie