Buitenland
VPRO

Canada gooit zijn deuren open voor anderhalf miljoen migranten

foto: Dave Chan / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Canada gooit zijn deuren open voor anderhalf miljoen migranten

Terwijl de meeste Europese landen hun muren steeds hoger op trekken, zet Canada juist in op het verwelkomen van migranten. De Canadese regering wil in de komende drie jaar ruim anderhalf miljoen nieuwe inwoners aantrekken. Het gaat vooral om economische migranten, vertelt Canada-correspondent Tom Bijvoet in Bureau Buitenland.

Canada als ‘land of opportunity’

Arbeidskrapte

Canada is een land met meer dan 38 miljoen inwoners. Een kwart van die bevolking is immigrant, en dat aantal zal de komende drie jaar alleen maar toenemen, zegt de correspondent. ''Canada heeft een vergrijzende bevolking, kampt met woningtekorten en arbeidskrapte in de gezondheidszorg en de bouw. De balans tussen actieve en niet-actieve in de economie gaat steeds schever liggen.'' De bedoeling is dat de anderhalf miljoen migranten precies dat gat gaan opvullen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actief migratiebeleid

Maar de vraag is hoe Canada al deze economische migranten gaat huisvesten. De regering streeft ernaar om in de komende acht jaar drieënhalf miljoen woningen te bouwen. Tegelijk staan er tachtigduizend vacatures open in de bouw. Hoe valt dat op te lossen? Bijvoet: ''Veel van de inkomende migranten wonen in het eerste jaar in Canada in hotels, of in hele bedompte kleine appartementjes. Het is een mooi streven van Canada, maar migranten zijn niet meteen inzetbaar nadat ze het vliegtuig uit zijn gestapt.''

Canada voert al actief migratiebeleid gevoerd sinds de Tweede Wereldoorlog. In de tien jaar na de oorlog zijn er zelfs zo’n 200.000 Nederlanders binnengehaald. ''Migratie is onderdeel van de Canadese identiteit, en ook een hoeksteen van de samenleving. Canada wil graag hoogopgeleide arbeidsmigranten hebben. Het is daarnaast een enorm groot land met relatief weinig inwoners.''

Het aantal vluchtelingen dat Canada van plan is de komende drie jaar op te nemen, gaat niet omhoog, zegt Bijvoet.

Wil je meer weten over het Canadese migratiebeleid? Lees hier meer:

Waarom Canada vòòr 2025 1,5 miljoen immigranten wil binnenhalen

1,5 miljoen immigranten krijgen een permanente verblijfsvergunning om de Canadese economie te helpen

Hoe het referendum van Quebec in 1995 een keerpunt was voor racistische opmerkingen in het politieke discours

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie