Hoe Poetin met dit YouTube-filmpje de jeugd voor zich probeert te winnen (en daarin faalt)
- Nieuws
- Hoe Poetin met dit YouTube-filmpje de jeugd voor zich probeert te winnen (en daarin faalt)
[KRO-NCRV] Poetin wil de jeugd voor zich winnen voor de verkiezingen van volgend jaar. Het Kremlin roept daarbij de hulp in van de populaire Russische zangeres Alisa Vox.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voor wie geen Russisch spreekt: Vox zingt dat de toekomst niet in (straat)protest tegen het regime ligt, maar dat jongeren zich beter op hun studie kunnen richten.
Belachelijk gemaakt op Facebook
Het lied, gesponsord door het Kremlin, is al miljoenen keren gedownload. Op social media wordt voornamelijk de draak gestoken met deze poging van het Kremlin Russische millennials voor zich te winnen.
Massaal protest
Eind maart waren er grote protesten in Rusland tegen de corruptie van de regering Poetin. Een oproep op Facebook van oppositieleider Aleksej Navalny bracht zestigduizend, overwegend, jonge mensen op de been. Honderden van hen werden gearresteerd.
Kremlin bang voor protestbeweging
Volgend Ruslandkenner Peter d'Hamecourt is het Kremlin bang haar grip te verliezen op de jeugd. Ook vrezen ze dat het nieuwe protest zal leiden tot een grotere protestbeweging. Er heerst op vele fronten onvrede in Rusland (economische recessie, lage olieprijs en de oorlog in Syrië) en de pro-Poetin propaganda is op deze groep uitgewerkt. Op social media gonst het van de activiteiten om te demonstreren, ondanks het protestverbod dat er is in het land.
Jeugd gaat niet stemmen in nepverkiezingen
Jongeren zoeken heil in muziek
Er is in Rusland momenteel geen populair politiek persoon die de gevoelens van de jonge Rus verwoordt. Dus zoeken ze hun heil in de muziek. Zanger Joeri Sjevsjoek is hun held. Hij sloot deze maand zijn tournee af in Moskou voor een bomvolle arena voor een publiek dat overwegend niet zal gaat stemmen of tegen Poetin is. Zij zullen waarschijnlijk helemaal niet gaan stemmen in wat zij 'nepverkiezingen' noemen.
Wil je meer weten? Ruslandkenner Peter d'Hamecourt legt het hier uitgebreid uit:
Video niet beschikbaar