Naar homepage
Buitenland

Waar zijn de miljarden van Gaddafi gebleven?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar zijn de miljarden van Gaddafi gebleven?

Na de dood van de Libische leider Muammar Gaddafi in 2011 blijkt dat een groot deel van zijn vermogen is weggesluisd. Waar zijn de miljarden dollars gebleven? De Nederlandse filmmakers en onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom volgen een spoor dat leidt naar Zuid-Afrika. Daar zijn twee groepen van premiejagers, spionnen en wapenhandelaren op jacht naar de Libische miljarden.

Vriendschap met Mandela

In de documentaire The Hunt for Gaddafi’s Billions worden de verregaande financiële banden tussen de voormalig dictator Muammar Gaddafi van Libië en leiders van het ANC blootgelegd. Eerdere geruchten hierover worden nu voor het eerst op camera bevestigd door Aziz Pahad, toentertijd onderminister van buitenlandse zaken en vertrouweling van Nelson Mandela. ''We kregen substantiële bijdragen van Gaddafi, het moet meer dan 15 miljoen dollar geweest zijn.'' Op de vraag hoe het geld naar Zuid-Afrika werd vervoerd, antwoordt hij: ''Het zullen koffers zijn geweest. We namen cash geld mee, dat ook met Mandela meeging.''

Vanuit de vriendschappelijke band tussen Nelson Mandela en Muammar Gaddafi is er een vertrouwensrelatie ontstaan tussen Libië en het ANC.

Op de vlucht

Maar Gaddafi werd gedwongen te vluchten. Tot op het laatste moment heeft Zuma geprobeerd Gaddafi te redden. Samen met de toenmalige penningmeester van het ANC Mathews Phosa, probeerde Zuma de dictator het land uit te krijgen. In een geheime opname zegt Phosa hierover: ''Zuma en ik waarschuwden Gaddafi, ga daar weg, dat hadden we voorbereid. Het plan was, om een weg te vinden naar Niger. Als hij maar naar mij en Zuma geluisterd had, was hij niet gedood.''

Na de dood van Gaddafi blijkt dat een groot deel van zijn fortuin is verdwenen. In de spannende documentaire, die lijkt op een heuse spionagethriller, volgen de filmmakers en onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom, twee teams van premiejagers die achter de miljarden van Gaddafi aanzitten. In hun zoektocht naar de cash, stuitten de groepen op de grote verwevenheid tussen Gaddafi en het ANC en laten zij zien hoe de rijkdom van de voormalige dictator de Zuid-Afrikaanse politiek heeft gecorrumpeerd.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie