Buitenland
BNNVARA

'Nederlanders die vastzitten in Marokko moeten terug kunnen, zeker in de tijd van Ramadan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlanders die vastzitten in Marokko moeten terug kunnen, zeker in de tijd van Ramadan'

3000 Nederlanders zitten vast in Marokko. Ze willen terug naar huis, maar de Marokkaanse overheid verbiedt Nederland hen op te halen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in De Nieuws BV: "Zij moeten terug kunnen naar hun familie, zeker in de tijd van ramadan."

"Marokkaanse Nederlanders zijn Nederlanders. Ze hebben een Nederlands paspoort dus heeft de Nederlandse overheid de plicht om hen bij te staan in moeilijke en ingewikkelde gevallen in het buitenland, zoals hier. Ze moeten terug kunnen naar hun familie, naar hun vrienden, zeker in deze tijd van ramadan, een tijd die je met je familie viert."

Pijnlijke situatie

Sjoerdsma: "Nu is dat niet mogelijk omdat Marokko weigert om deze mensen te laten gaan. Het is een zeer pijnlijke situatie." Daarnaast, stel dat Nederlanders daar ziek worden, dan is dat een extra belasting op het Marokkaanse gezondheidssysteem. "Er is dus voor Marokko ook nog een voordeel om deze mensen te laten gaan", zegt Sjoerdsma.

In Belgiƫ is er inmiddels een akkoord bereikt dat mensen die in een medische of sociale noodsituatie zijn beland, terug worden gehaald. "Ik verwacht dat een dezer dagen de Nederlandse regering ook een dergelijk akkoord kan sluiten", zegt Sjoerdsma. "Maar dan gaat het alleen maar over de mensen die in een noodsituatie verkeren."

'Voelt helemaal verkeerd'

Sjoerdsma: "Het is fijn dat deze mensen terug kunnen komen, dat gun ik deze ook van harte. Maar het gaat erom dat in Marokko, het stoplicht van rood naar groen gaat. Niet alleen voor deze mensen, maar voor alle mensen. Ik vind het eigenlijk, om eerlijk te zijn, te gek voor woorden dat de Nederlandse regering per onderdaan moet gaan onderhandelen of ze wel of niet zouden mogen terugkomen. Dat voelt helemaal verkeerd."

Europese kwestie

Volgens Sahil Achahboun van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, heeft Kamerlid Farid Azarkan (DENK) voorgesteld om dit probleem als een Europese kwestie te zien en het mee te nemen aan de Europese top.

Achahboun: "Het is inderdaad bizar dat we per individueel geval moeten kijken of iemand wel of niet mag terugkomen, dat is niet aan de orde. In essentie gaat het om Nederlandse ingezetenen die mogen gaan en staan waar ze willen. Ik voel er ook zeker wat om het ook vanuit Europa te benoemen, ongeacht de politieke verhoudingen onderling. Dat we dat overstijgen en duidelijk maken dat dit niet kan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie