Buitenland
KRO-NCRV

'Trump is een soort nijlpaard'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump is een soort nijlpaard'

De impeachment van Trump is een feit. Wat zal dit doen voor de positie van de president en de verkiezingscampagne voor 2020? Oud-minister Ben Bot: "Trump is als een soort nijlpaard. Hij komt uit het water en schudt alle klachten en verwijten van zich af. Hij weet dat hij groot en sterk is en dat men voor hem moet uitkijken."

Nijlpaard

Bot, diplomaat en oud-ambassadeur voor de EU denkt niet dat de impeachment de internationale positie van Trump zal schaden. "Of het nou om handelsakkoorden gaat of het behoud van de NAVO; wereldleiders hebben hem nodig. Men moet zorgen dat de verhouding met Amerika, met Trump in dit geval, redelijk blijft. Het blijft het machtigste land van de wereld."

Trump zelf zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Sterker nog: hij vindt dat de heksenjacht niet alleen tegen hem is maar tegen het Amerikaanse volk. En zo is de impeachment een onderdeel van de verkiezingscampagne voor de verkiezingen in 2020.

Ruzie

"Op de korte termijn boekt hij hier winst mee, heel simpel", zegt Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen. "Volgens een opiniepeiling groeit zijn aanhang op dit moment." Volgens Groenhuijsen heeft Trump hier slechts enkele weken profijt van. De impeachmentprocedure zegt nog niks over de presidentsverkiezingen volgend jaar. "Maar de Democraten maken het Trump ook makkelijker. Ze maken bijvoorbeeld continu ruzie over hoe links of gematigd ze hun beleid moeten inzetten."

Ster advertentie
Ster advertentie