Buitenland
VPRO

Hoe klimaatverandering leidt tot een vurig en bloederig conflict

foto: Joost Bastmeijerfoto: Joost Bastmeijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe klimaatverandering leidt tot een vurig en bloederig conflict

Soms gaan oorlogen over religie, vaak gaan de conflicten over grondstoffen. In Nigeria ook. Alleen vechten ze daar niet over olie of goud. Ze vechten daar om water. Droogte en landschaarste, als gevolg van klimaatverandering, zijn de belangrijkste oorzaken voor de gevechten tussen herders en boeren.

In het eerste deel van Gras en Gruis, zie, lees en luister je het verhaal van de boeren.

Moord en brand

Door oprukkende verwoestijning in het noorden van Nigeria trekken Fulani-herders met hun vee steeds verder zuidwaarts. Daar komen ze in contact met anderen: soms laten ze hun koeien grazen op het land van boeren. Dit veroorzaakt spanningen die al jaren zo hoog oplopen, dat er moorden worden gepleegd en dorpen in brand worden gestoken.

Quote

Onse broers zijn vermoord, onze oma ook.

De boeren van Nding

"Ze blijven ons maar aanvallen", vertellen dorpsbewoners van Nding. "Op oudejaarsavond 2018 werd ons dorp bestormd door zwartgeklede herders." Mensen renden voor hun leven, de herders hadden bijlen en brandstof bij zich. "Mensen werden vermoord en huizen werden afgebrand."

In Nigeria zijn dit soort aanvallen geen uitzondering. Al tientallen jaren zijn gemeenschappen van boeren en herders met elkaar in conflict. De laatste jaren loopt het steeds verder uit de hand: in 2018 zijn bij gevechten zeker 2000 doden gevallen. Het geweld ontziet niemand.

Verkoolde stukken van de huizen van de boeren.

Afgebrande huizen in het Nigeriaanse dorp Nding. Afgebrand door de Fulani herders.

In de volgende episode wordt het verhaal van de herders verteld.

De serie: Klimaatvluchtelingen

Klimaatverandering is een abstract begrip: veel cijfers, angstige voorspellingen en maar weinig tastbare, directe gevolgen. In de vijfdelige serie Klimaatvluchtelingen van Bureau Buitenland laten correspondenten vanuit Nigeria, Pakistan en Verenigde Staten situaties zien waarin klimaatverandering zichtbaar en tastbaar wordt: de gevolgen voor de mensen in de gebieden waar natuurgeweld toeslaat.

Klimaatvluchtelingen is een serie van VPRO’s Bureau Buitenland. De verschillende delen zijn gemaakt door correspondenten Joost Bastmeijer en Saskia Houttuin, Wilma van der Maten, en Jurriaan van Eerten en Eline van Nes.

Bekijk alle verhalen uit de reeks hier.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie