Buitenland
VPRO

Dit eiland zinkt maar de bewoners blijven: 'Ik ben hier geboren en ik ga hier dood.'

foto: Jurriaan van Eerten en Eline van Nesfoto: Jurriaan van Eerten en Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit eiland zinkt maar de bewoners blijven: 'Ik ben hier geboren en ik ga hier dood.'

Isle de Jean Charles. Zo heet een Amerikaanse eilandje dat steeds verder onder water komt te staan. De traditionele bewoners van dit Louisiaanse eiland moeten weg. Liever nu dan later. Maar dat willen ze niet. De oorspronkelijke bewoners van de Biloxi-Chitimacho-Choctaw stam voelen zich verbonden met het eiland. Maar de tijd dringt en de situatie wordt steeds onveiliger.

Het verdwijnende eiland

In de afgelopen zestig jaar verdween 98 procent van het eiland onder water. De voorspelling luidt dat het Isle de Jean Charles over vijftig jaar volledig overgenomen is door water.

Correspondenten Jurriaan van Eerten & Eline van Nes maakten voor Bureau Buitenland het eerste deel van de multimediale verhalenreeks Klimaatvluchtelingen: Op de volgende link te bekijken: Het verdwijnende eiland .

Persoonlijke verhalen

Voormalig eilandbewoner Mark Naquin vertelt: "Door al die overstromingen en steeds heftigere stormen, ben ik vertrokken." Maar hoewel hij is vertrokken, wonen zijn ouders nog steeds op het eiland. Voor hen begint de tijd te dringen, het wordt er elke dag gevaarlijker.

Mark Naquin over de overstroming van het Isle de Jean Charles: 'Bij de laatste orkaan kwam het water tot dit punt. Het hele huis stond blank.'

Quote

Met iedere orkaan overstroomt alles hier

Mark Naquin

De serie: Klimaatvluchtelingen

In de vijfdelige serie Klimaatvluchtelingen van laten correspondenten vanuit Nigeria, Pakistan en de Verenigde Staten situaties zien waarin klimaatverandering zichtbaar en tastbaar wordt: de gevolgen voor de mensen in de gebieden waar natuurgeweld toeslaat.

Klimaatvluchtelingen is een serie van VPRO’s Bureau Buitenland. De verschillende delen zijn gemaakt door correspondenten Joost Bastmeijer en Saskia Houttuin, Wilma van der Maten, en Jurriaan van Eerten en Eline van Nes.

De vijf verhalen zijn gemaakt in software van Slices. Daardoor zijn de verhalen perfect te lezen op de mobiele telefoon; bepaalt de lezer zelf hoe snel hij door het verhaal heen wil swipen en kun je alle onderdelen makkelijk delen op sociale media.

Bekijk alle verhalen uit de reeks hier.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie