Buitenland
NOS

Protesten in Zimbabwe tegen corrupte regering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protesten in Zimbabwe tegen corrupte regering

Het had een nieuw begin moeten zijn: het aftreden van president Robert Mugabe in Zimbabwe. Maar het heeft het land niet gebracht wat velen hoopten. Zijn opvolger Emmerson Mnangagwa krijgt veel kritiek en de oppositie heeft demonstraties aangekondigd. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt Zimbabwe en Zuid-Afrika expert Peter Hermes over de stand van het land.

"De economie is niet opgepakt, waardoor het land in een nog slechtere situatie is beland dan onder Mugabe", zegt Hermes. "Via demonstraties probeert de oppositie de regering te dwingen om een stap terug te doen."

Dat betekent niet dat de regeringspartij ZANU-PF dit zomaar toelaat. "De regering doet er alles aan om het af te sluiten. Er wordt gezegd: iedereen die deelneemt wordt opgepakt." Voor demonstranten is dit niet het ergste lot. "Bij iedere demonstratie is minstens één dode gevallen."

Corruptie en inflatie

Het land verkeert in zwaar weer. Enorme inflatie van ruim 700 procent heeft de prijzen dramatisch omhoog gegooid. "Volgens schattingen verkeren zeven miljoen mensen in armoede en lijden honger." Ook in ziekenhuizen is de nood hoog. "Artsen hebben niet de nodige apparatuur om hun werk uit te voeren."

Het helpt niet mee dat de regering regelmatig geld in eigen zakken steekt. "Ook bij de hulpmiddelen voor de coronacrisis zagen we een deel verdwijnen." En dus is de situatie nog erger geworden voor het land.

Peter Hermes verrast het niet. "Deze Mnangagwa was toch veertig jaar lang de rechterhand van Mugabe. Hij was het mastermind achter de onderdrukking van oppositie en hielp met frauderen van verkiezingen." Hermes blijft zich inzetten om aandacht voor het land te krijgen. "Als ik de vrouwen daar op het platteland spreek die mij oproepen om door te gaan, zet ik met liefde mijn eigen ongemak aan de kant."

Oog Zimbabwe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie