Buitenland
VPRO

Aan tafel met beruchte bendeleden in El Salvador

foto: Margriet Zoethoutfoto: Margriet Zoethout
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan tafel met beruchte bendeleden in El Salvador

El Salvador heeft al jaren het hoogste moordcijfer ter wereld. Voor onderzoekster Margriet Zoethout, verbonden aan Universiteit van Amsterdam, was het geen reden om niet vier jaar te gaan wonen in dit Midden-Amerikaanse landje.

Video niet beschikbaar

Sterker, het bendegeweld was voor Zoethout juist een reden om er in 2014 heen te gaan. "Ik schreef een scriptie over de pacificatie van een stadswijk die onder controle staat van de beruchte jeugdbende Mara Salvatrucha", zegt Zoethout in Bureau Buitenland.

Wapenstilstand

In die periode hadden de jeugdbendes juist een bestand gesloten met de autoriteiten. Dat leidde tot een drastische daling van het moordcijfer en maakte het voor Zoethout eenvoudiger om de bendes te benaderen. Ze zat aan tafel met bendeleden, wijkbewoners en politieagenten, en ontmoette zo ook haar huidige man, die bij de politie verantwoordelijk was voor pacificatie van de bendes.

De wapenstilstand werd na minder dan twee jaar verbroken en inmiddels behoren de moordcijfers in El Salvador weer tot de mondiale top. Dat heeft ook gevolgen voor Zoethout en haar man. Iedereen die voorheen bij de dialoog betrokken was, loopt gevaar. Haar man wordt bedreigd en nam eind vorig jaar noodgedwongen ontslag bij de politie. Vorige week namen beiden– voorlopig definitief - de wijk naar Nederland.

Weg uit El Salvador

Ster advertentie
Ster advertentie