Buitenland
AVROTROS

Hoe spioneerden ze in de zeventiende eeuw?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe spioneerden ze in de zeventiende eeuw?

Spionage is het op één na oudste beroep ter wereld. In de zeventiende eeuw smokkelden spionnen al boodschappen met als doel het ondermijnen van de vijand. Briefjes werden in eieren gestopt en pistolen werden weggestopt in een hoed. Prof. dr. Nadine Akkerman onderzocht deze eeuwenoude spionagetechnieken voor haar nieuwe boek Spycraft. Hoe zag de zeventiende eeuwse James Bond eruit? En wat kunnen wij van hem leren?

Video niet beschikbaar

Akkerman stuitte in Engelse archieven op het levensverhaal van uitvinder en gadgetspecialist Arthur Gregory: “Hij was een soort vroegmoderne Q van James Bond. Hij maakte kaarten en onzichtbare inkt. Maar hij kon ook codes breken en wapens maken.” Door te focussen op de praktische kant van spionage kwamen er volgens de hoogleraar andere hoofdpersonen aan het licht: "Het is uniek dat we zijn naam weten, want zo kon ik hem traceren in archieven."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie