Buitenland
KRO-NCRV

Sjoerdsma (D66): Hef sancties Wit-Rusland pas op na nieuwe verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjoerdsma (D66): Hef sancties Wit-Rusland pas op na nieuwe verkiezingen

Sancties tegen Wit-Rusland vanuit de EU morgen pas worden opgeheven als het land nieuwe en eerlijke verkiezingen heeft gehouden. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bij in 1 op 1.


Over het pakket zelf heeft de buitenlandwoordvoerder lovende woorden, al heeft Sjoerdsma wel zijn aanmerkingen. “Dat de eisen niet verbreed zijn is een gemiste kans.”

"Dit is een van de meest stevige sanctiepakketten die ik de afgelopen jaren heb gezien van de Europese Unie", constateert Sjoerdsma. De sancties zijn het gevolg van de arrestatie van journalist Roman Protasevits. Een Ryanair-vliegtuig werd zondag met een valse bommelding omgeleid naar Minsk, waar hij werd opgepakt. Tot de vrijlating van Protasevitsj wordt er niet meer gevlogen in het luchtruim van Wit-Rusland en hoopt de EU met economische sancties de staatsbedrijven van het land te raken.

Sjoerdsma steunt de sancties, maar had bredere eisen willen zien. "Nu worden de sancties opgeheven als Protasevitsj wordt vrijgelaten, maar er zitten honderden andere politieke gevangenen vast. Zij hadden hier ook in meegenomen moeten worden, een gemiste kans."

Nieuwe verkiezingen

Als het aan D66 ligt, verdwijnen de sancties pas als de Wit-Russen weer naar de stembus zijn gegaan. "Loekasjenko heeft de verkiezingen gestolen, maar gelukkig blijft het vrijheidsvuur branden bij de Wit-Russische bevolking", aldus Sjoerdsma.

Overigens verwacht de voormalig diplomaat niet dat de eisen nog zullen worden bijgesteld. "Uit eigen ervaring weet ik dat dit soort overeenstemmingen niet snel opengebroken worden."

Russische betrokkenheid

Al snel na het incident werd Russische betrokkenheid vermoed. Zo beweerde de directeur van Ryanair dat er agenten van de Russische geheime dienst aan boord van het bewuste toestel zaten. Maar sancties voor Rusland opleggen, komt volgens Sjoerdsma nog te vroeg. "Het bewijs moet altijd leidend zijn in de internationale politiek en op dit moment hebben we gewoon nog geen uitsluitsel. Maar dit moet zeker worden onderzocht."

Sjoerdsma houdt vertrouwen in een goede afloop. "De bevolking van Wit-Rusland heeft decennia onder het juk van de Sovjet-Unie en het huidige regime gezeten en toch blijven journalisten hun leven wagen en komen mensen de straat op. Wij kunnen ze de vrijheid niet geven, maar we zijn het aan onze eigen waarden en belangen verplicht om de maximale maatregelen in te zetten."

D66-Kamerlid Sjoerdsma: stop sancties Wit-Rusland pas na nieuwe verkiezingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie