Buitenland
NTR

De Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door eenvoud

foto: Mangiarefoto: Mangiare
  1. Nieuwschevron right
  2. De Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door eenvoud

Italianen zijn in staat om van eenvoudige ingrediënten iets bijzonders te maken. Bijna elke streek, stad of dorp gaat prat op een eigen, soms eeuwenoude specialiteit. "Al die specialiteiten samen vormen het fundament van de rijke Italiaanse eetcultuur", legt Marie Florence van Es uit in Mangaire!

Video niet beschikbaar

Eenvoud

Van Es verdiept zich al jaren in Italiaanse keuken. "Dé Italiaanse Keuken die bestaat eigenlijk niet, door die regionale verdeeldheid. Maar Italianen hebben wel een gezamenlijke grondhouding ten opzichte van eten."

"Het gaat erom dat je eenvoudige ingrediënten met elkaar combineert. Maar die ingrediënten moeten van goede kwaliteit zijn. In het buitenland wordt het de cucina povera genoemd, maar Italianen kennen die term helemaal niet, omdat het zó gesneden koek is voor ze."

Italiaans eten in Nederland

"Je kunt nergens in Nederland zó Italiaans eten als in Italië", vertelt Van Es. "Als een Italiaanse kok hier zou koken zoals hij in Italië doet, zou dat nergens geaccepteerd worden. Wij zouden het te kleine porties vinden en veel te eenvoudig. Onze pasta's hier in Nederland zijn veel rijker dan de Italiaanse."

"In Italië krijg je altijd pasta in een gang, maar dat zijn de koolhydraten die je los eet van de eiwitten. Dus dat zijn eenvoudige pasta’s. Daarna komt immers nog een vlees of visgerecht."

Belang van de ingrediënten

"Dus daar komt het belang van die ingrediënten bij kijken", legt Van Es uit. "Als er alleen maar peper en kaas in je pasta zit, dan moeten die pasta, de peper en de kaas wel super goed zijn om een lekker gerecht te maken."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie