Buitenland
VPRO

Deze Russische stad is het zwaarst getroffen door corona

foto: Aleksandr Vartanjanfoto: Aleksandr Vartanjan
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Russische stad is het zwaarst getroffen door corona

Waar veel landen inmiddels aan een versoepeling van de coronamaatregelen denken, is in Rusland de besmettingspiek nog niet in zicht. En daarmee doelen we niet alleen op de schrijnende situatie in Moskou. Op zo'n 1500 kilometer van de Russische hoofdstad ligt verhoudingsgewijs de zwaarst getroffen stad van het land: Syktyvkar.

Correspondent Joost Bosman is net terug uit de brandhaard en doet verslag van zijn reis bij Bureau Buitenland. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De Russische stad die het zwaarst getroffen is door corona: Syktyvkar

"De deelrepubliek telt momenteel vijfhonderd geïnfecteerden, maar dat is op een bevolking van 900.000 inwoners. En daarmee is Syktyvkar in het bijzonder, met ongeveer een kwart miljoen inwoners, verhoudingsgewijs de meest besmette stad van Rusland", zegt Bosman. "Officieel zijn er nog maar drie coronadoden, maar waarschijnlijk zijn het er veel meer."

De deelstaat Komi

De oorzaak van de brandhaard is waarschijnlijk de dochter van een chirurg in het lokale ziekenhuis. Die dochter keerde terug van een reis uit Europa en stak haar vader aan, die bleef opereren - ondanks dat hij symptomen had.

"Inmiddels zijn meerdere ziekenhuizen in lockdown gegaan in Komi, maar in het begin werd er niets gedaan, terwijl meerdere patiënten en artsen corona-symptomen kregen. Patiënten werden naar huis gestuurd, artsen bleven werken."

Niemand, ook de gouverneur niet, greep in. Met alle gevolgen van dien.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie