Buitenland
NOS

Nieuw-Zeeland opnieuw hard getroffen door natuurgeweld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw-Zeeland opnieuw hard getroffen door natuurgeweld

Cycloon Gabrielle werd aangekondigd als 'storm van de eeuw' en raasde de afgelopen dag over Nieuw-Zeeland. De storm komt na de overstromingen twee weken geleden aan in Auckland. Correspondent Meike Wijers vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de situatie in het land dat in korte tijd meerdere keren wordt getroffen door natuurgeweld.

Het noodweer kwam gisteren rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) aan land in het noorden van Nieuw-Zeeland. Tot nu toe is er vooral heel veel regen gevallen.

De totale omvang van de schade is volgens Nieuw-Zeelandse media nog onduidelijk. Volgens The New Zealand Herald zitten tienduizenden huishoudens op het Noordereiland zonder stroom. Ook zijn er overstromingen en is een brug ingestort. Enkele plaatsen zijn afgesneden van de buitenwereld.

Ergste noodweer in honderd jaar

"Premier Hipkins heeft gezegd dat dit het ergste noodweer is dat Nieuw-Zeeland in de laatste honderd jaar heeft meegemaakt", vertelt Wijers. "Er zitten 225.000 huishoudens zonder stroom en er zijn zeker 2.500 mensen ontheemd."

Er is nog niet veel bekend over het aantal doden en gewonden: "We weten wel dat er één brandweerman vermist is in de regio Auckland. Hij kwam vast te zitten in een huis dat instortte. De vrees is dat hij dat niet heeft overleefd."

Auckland voor tweede keer in korte tijd zwaar getroffen

In de regio Auckland wonen bijna 1.7 miljoen mensen. Een gedeelte van hen is uit voorzorg uit het gebied geëvacueerd en wordt opgevangen in speciale opvangcentra in Auckland-stad. Twee weken geleden werd het noorden van Nieuw-Zeeland ook al getroffen door noodweer. In Auckland en het gebied ten noorden daarvan werd de natste dag ooit gemeten. Dat ging gepaard met overstromingen. Vier mensen kwamen om.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat Nieuw-Zeeland de nationale noodtoestand uitroept. Eerder gebeurde dat bij de aardbeving in Christchurch in 2021 en de coronapandemie in 2020. Door de noodtoestand uit te roepen heeft de centrale overheid meer bevoegdheden bij de hulpverlening in de getroffen gebieden.

Voormalige orkaan Gabrielle zorgt voor veel schade in Nieuw-Zeeland.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie