Buitenland
MAX

Nederlandse kunstenaar bezorgd over zijn levenswerk in St. Petersburg

foto: madgalleryfoto: madgallery
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse kunstenaar bezorgd over zijn levenswerk in St. Petersburg

Geen grotere eer voor een kunstenaar dan een overzichtstentoonstelling van zijn of haar oeuvre. De Nederlandse kunstenaar Willem van Weeghel mocht half januari in St. Petersburg een expositie inrichten van zijn levenswerk. Maar nu maakt hij zich vooral zorgen of zijn grote bewegende kunstwerken ooit wel veilig terug zullen keren naar Nederland, vertelt hij in Villa VdB.

Van Weeghel keerde na de feestelijke opening van zijn expositie eind januari terug naar Nederland. Er was toen wel al oorlogsspanning voelbaar, maar Van Weeghel verwachtte niet dat dat snel tot een invasie zou komen. Toen de oorlog uitbrak, nam de kunstenaar na een paar dagen contact op met het Russische museum. "Ik wilde het eigenlijk zo snel mogelijk stoppen en afbreken vanwege die oorlog. Het voelde voor mij niet goed om in zo’n land dat zulke dingen doet, te exposeren."

Maar zo eenvoudig was dat niet. Het museumpersoneel verwachtte zeer grote problemen bij het over de grens krijgen van de objecten. Gezien de chaotische toestand leek het hen zeer onverstandig om de boel terug te sturen. Daarom besloot Van Weeghel om de boel maar te laten hangen tot de einddatum van de expositie, half mei. :Het werk is daar relatief veilig en dan gaan we hopen en bidden dat we alles heelhuids terugkomt daarna. Het meest gehecht ben ik aan een werk uit 1982, nog voordat mijn eerste dochter geboren werd. Dat is mijn eerste bewegende werk dat ik ooit gemaakt heb, toen ik nog op de academie zat. Dat zou ik heel erg vinden als ik die niet terug krijg."

Quote

Het is voor mij een persoonlijk dramaatje

Willem van Weeghel in Villa VdB

Van Weeghel maakt zich dus veel zorgen om zijn levenswerk maar wil het wel in perspectief plaatsen. "Mijn moeder zei altijd: het zijn maar spullen. Het staat in geen enkele verhouding tot het leed van de mensen daar dat we iedere dag te zien krijgen. Maar het is voor mij een persoonlijk dramaatje."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie