Buitenland
BNNVARA

Wat kan Nederland doen om Afghanistan te helpen?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan Nederland doen om Afghanistan te helpen?

Vandaag wordt er in Den Haag gesproken over de hulp aan Afghanistan. Het land is langzaam weer uit het nieuws verdwenen, maar staat er slechter voor dan ooit. Hoe gaat de Nederlandse hulp er in de toekomst uit zien? Sahar Jahish is jarenlang journalist geweest in Afghanistan en heeft ook voor de VN gewerkt. Ze schuift aan bij Vroeg! om de situatie toe te lichten.

De oorlog in Afghanistan lijkt dan wel ten einde, maar de economie van het land is volledig ingestort na het vertrek van de Amerikanen afgelopen zomer. De sancties van het Westen tegen de Taliban raken niet alleen de Taliban zelf, maar vooral ook de Afghaanse bevolking.

De Taliban heeft zijn ware aard getoond aan het Afghaanse volk, maar Jahish vindt dat het in Westerse landen nog niet voldoende gehoord wordt. Er zijn wel sancties tegen de Taliban. Zo is het geld bevroren en houdt Amerika ook nog een flink geldbedrag vast. Het is erg dubbel, stelt Jahish. Enerzijds is het ontnemen van geldmiddelen iets wat de Taliban tegenwerkt, maar anderzijds is voornamelijk de bevolking de dupe hiervan.

'Mensen leren vissen, niet vis geven'

Er kan gesproken worden van een humanitaire ramp. Wat kan Nederland doen om de Afghaanse bevolking te helpen? Jahish benoemt dat het opstarten van de gezondheidssector en de economie op de voorgrond moeten staan. Echter onderstreept ze ook dat hulp gefocust op het geven van geld of voedsel niet voldoende is. Er is een totaalpakket nodig, en voornamelijk ook ondersteuning bij het heropbouwen van de staat. “Je moet mensen leren vissen, niet vis geven”, zegt Jahish.

Het is een complexe en pijnlijke situatie om de hulp op de juiste plek te krijgen. Jahish legt uit: “Het is bijna vloeken in de kerk, maar daar heb je ook de Taliban voor nodig. Anders kun je het volk niet bereiken”.

Het volledige gesprek is terug te luisteren in de podcast.

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie