Buitenland
NOSNTR

Een dag van puinruimen in Beiroet

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dag van puinruimen in Beiroet

Een enorme krater. Puin en rook. Waar ooit de belangrijkste haven van Libanon was, zijn nu alleen maar verwoeste gebouwen te zien. Hoe moet het land, dat al werd geteisterd door een economische-, politieke en vluchtelingencrisis, deze ontploffing in Beiroet overleven?

Het Rode Kruis is vandaag heel druk met zoveel mogelijk levens redden. Er zijn meer dan 75 ambulances en 375 specialisten ingezet en er zijn meerdere EHBO-spoedposten geopend. "En dat is momenteel prioriteit. Daarnaast is het de taak van het Rode Kruis om families die in Beiroet zijn achtergebleven te helpen", zegt Lahr bij Nieuws en Co. Vrijwilligers lopen in Beiroet nu van deur tot deur om kant-en-klaremaaltijden, water, dekens en eventueel toiletartikelen uit te delen.

Eerste 72 uur

In de eerste 72 uur na een ramp wordt er, naast levensreddende hulp, gekeken naar wat er nodig is in een land. Ook wordt er gekeken naar de schade in de stad en eromheen. Veel gebouwen zullen een goede bouwkundige check nodig hebben. Bij rampen in andere landen ondersteunde het Rode Kruis inwoners ook wel eens met bouwspullen, zodat huizen minimaal konden worden opgelapt. "Denk aan een kleine gereedschapskist met een paar spullen, dekzeilen, hout. Alleen is er hier wel veel hoogbouw, het is totaal onbekend of we die hulp hier kunnen aanbieden. Dat moeten we overleggen met de overheid", zegt Lahr.

"Mensen lopen rond als zombies"

Volgens collega's van Lahr kan je de shock aflezen van de gezichten van mensen: "De shock is enorm. Mensen lopen als zombies over straat, met verband en tussen bloedsporen."

Dat bevestigt ook Amin, een Nederlander die al jaren woont en werkt in Beiroet: "Er staat een soort blik op mensen hun gezicht van ontsteltenis. Men heeft hier heel veel meegemaakt, meer dan de gemiddelde mens. Ik weet niet of de ziel geraakt is, maar er is zeker wat geraakt."

Enorme dreun

"We hoorden twee enorme dreunen, de luidste die ik ooit in Beiroet gehoord heb", vertelt Wilbert van Saane. Vanuit zijn huis, zeven kilometer van het havengebied, zag hij de enorme ravage, veroorzaakt door de ontploffing.

Sinds 2014 woont hij met zijn gezin in de Libanese stad en geeft daar les op de Near East School of Theology. De school staat drie kilometer van de ontploffing en is flink beschadigd geraakt. Van Saane's dag bestaat vandaag uit het opvegen van glas. "Overal liggen brokstukken en op straat hoor je gerinkel van glas."

Doordat zijn huis een stukje buiten de stad op een heuvel staat, raakte de woning niet beschadigd. Wel was het gezin erg geschrokken. "Mijn zoon van negen had het er gisteren erg moeilijk mee en mijn dochter van vijftien ging direct haar vrienden en vriendinnen van school bellen om te vragen of alles goed met ze ging."

"Het was een war zone"

Ook het gebouw van Skillz, een opleidingsinstituut waar mensen terecht kunnen voor o.a. taalles en computerles, is beschadigd. De Nederlandse Yoka Nassar is mede-eigenaar van de school en kon haar ogen niet geloven: "Het is niet voor te stellen wat daar gebeurd is, een hele wijk is gewoon weggevaagd in 20 seconden. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ons volledige kantoor is in puin, alles ligt overal."

Nassar was op het moment van de explosie zelf niet in het opleidingsinstituut, maar twee van haar medewerksters wel: "Hoe die daar levend uit zijn gekomen, dat is voor mij echt een mysterie. Toen de bom ontplofte, was er ongelooflijk veel stof waardoor ze niet konden zien waar iedereen was. Ze vertelden me dat ze meteen naar buiten zijn gerend omdat ze dachten dat het een aanval was en er nog een bom ging komen. Ze zijn zelfs over lichamen gestapt, het was een war zone."

Puin ruimen

Echt tijd om de shock te verwerken, is er nog niet geweest. Mensen zijn vooral praktisch bezig, ziet Amin: "Iedereen is geschrokken en mensen die niet geblesseerd zijn en geluk hebben gehad, zijn gewoon aan het schoonmaken. Vandaag komen ze voor het eerst toe aan de praktische zaken, ik denk niet dat ze al toegekomen zijn aan verwerken."

Ook correspondent Daisy Mohr ziet de drive bij mensen om door te gaan: "Mensen zijn lam geslagen, in de war en in shock, maar toch met de wil om hier ook weer door te komen."

Water stond al aan de lippen

De komende dagen zal er meer duidelijk worden over de opbouw van de stad. Iets wat zeker is, is dat het Rode Kruis psychosociale hulp zal bieden. "Je had de vluchtelingencrisis, de economische, de lockdown en nu dit. Bij mensen stond het water al aan de lippen en deze shock heeft het alleen maar erger gemaakt."

Ook Nederland biedt hulp. Vanavond vertrekken er 63 Nederlandse hulpverleners naar Libanon met acht speurhonden. Het zijn vooral reddingswerkers, maar er gaat ook medisch personeel mee. Seifeddine benadrukt dat deze hulp belangrijk is, maar vraagt de internationale gemeenschap vooral om te zorgen voor rechtvaardigheid. "Dat is wat de mensen hier echt nodig hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie