Buitenland
AVROTROS

Viroloog: 'Indiase coronavariant komt eraan en is nog veel besmettelijker dan Britse variant'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog: 'Indiase coronavariant komt eraan en is nog veel besmettelijker dan Britse variant'

Overvolle ziekenhuizen, tekort aan zuurstof voor de patiënten en een recordaantal doden. Het zijn de krantenkoppen die de situatie in India beschrijven. Marieke de Moel vloog zondag met één van de laatste vluchten terug naar Nederland. Ze deelt haar verhaal in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

De Moel zat lange tijd samen met haar man en kinderen in Bangalore, een stad in het zuiden van India met ongeveer acht miljoen inwoners. Ze is het land uit gevlucht met haar kinderen door alle onzekerheid in het land. “We hebben twee tieners die klaar waren met school, voor hen was er zo weinig te doen."

Toen Marieke en haar kinderen het land verlieten was het net weekend en was pas net de lockdown ingegaan. "Dat heeft amper geholpen", vertelt De Moel. ”Afstand houden was in India een grote uitdaging. Hoe wij hier in Nederland in de rij staan voor de kassa, passen er in India nog vier Indiërs tussen."

Besmettelijker dan de Britse variant

Marc van Ranst is hoogleraar virologie aan de Universiteit van Leuven. Afgelopen week bleek dat twintig buitenlandse studenten die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, besmet zijn met de Indiase variant.

Van Ranst: "Wanneer we kijken naar India, dan zien we dat in vijf weken tijd de meerderheid van de besmettingen de Indiase variant is. Uit de cijfers blijkt dat deze variant nog besmettelijker is dan de Britse variant".

Weinig bekend

Er is nog weinig bekend of deze variant goed werkt met de bestaande vaccins, vertelt Van Ranst. "Er zijn nog weinig studies die dit bevestigen. Wél weten we dat sommige mensen die gevaccineerd zijn ziek worden, dat is niet heel zo heel gek. Het vaccin beschermt wel tegen ziekenhuisopnames en sterfte."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie